Home » Business Guide » Zo kan loopbaanbegeleiding helpen tijdens de coronacrisis
Business Guide

Zo kan loopbaanbegeleiding helpen tijdens de coronacrisis

In samenwerking met
In samenwerking met

Loopbaanbegeleiding kadert meestal in een zoektocht naar perspectief op professioneel vlak, of het nu gaat over de huidige of een andere job. Het belang daarvan mag niet worden onderschat en is zelfs groter dan ooit.

Tekst: Joris Hendrickx

Veel werkgevers hebben nog steeds een fout idee over loopbaanbegeleiding. Vaak connoteren ze het met het zoeken naar een nieuwe job.

Nadine De Smedt

Gedelegeerd Bestuurder

Quest-it

Corona verhoogt nood aan loopbaanbegeleiding

De Smedt: “Tijdens het coronajaar werd de vraag naar perspectief nog groter. Mensen begonnen meer te reflecteren en zaken in vraag te stellen. Ze zaten ook met heel wat onzekerheden over hoe hun job er na corona zou gaan uitzien. Velen moesten verplicht overschakelen op telewerk en kampten hierdoor met een gebrek aan verbondenheid met hun collega’s en leidinggevenden. Hierdoor stelden we een forse toename vast van het aantal aanvragen voor loopbaanbegeleiding.”

“Ook na corona zal telewerken – althans deels – een blijver zijn. Dat is echter niet voor iedereen weggelegd. Sommigen zullen hun job hierdoor gaan herevalueren en zich afvragen of de nieuwe manier van werken nog wel voldoet aan wat zij nodig hebben om zich goed te voelen, te presteren en gelukkig te zijn.”

Meer dan het zoeken naar een nieuwe job

“Veel werkgevers hebben nog steeds een fout idee over loopbaanbegeleiding. Vaak connoteren ze het met het zoeken naar een nieuwe job. Hierdoor informeren en stimuleren werkgevers hun mensen helaas te weinig rond loopbaanbegeleiding. Medewerkers van hun kant hebben hierdoor vaak zelfs angst om dit te melden”, vertelt De Smedt.

Loopbaanbegeleiding kan de relatie tussen werkgever en werknemer enkel maar verbeteren.

“Vanuit mijn eigen ervaring weet ik echter dat het overgrote deel van de aanvragen resulteert in het vinden van rust of nieuwe energie in de huidige job, of een heroriëntering of nieuwe invulling van die job. Tijdens de loopbaanbegeleiding zoeken we dan samen naar wat men nodig heeft in de huidige job om die terug aantrekkelijk te maken.”

Kwalitatief en op maat

De Smedt: “Loopbaanbegeleiding kan de relatie tussen werkgever en werknemer enkel maar verbeteren. Het is zelfs een cruciaal instrument in het kader van de toegenomen aandacht voor welzijn op het werk en werkbaar werk. De loopbaanbegeleiding dient dan uiteraard wel kwalitatief te zijn. Gestandaardiseerde trajecten zullen er alleen maar voor zorgen dat mensen blijven zitten met hun vragen. Loopbaanbegeleiding is altijd weer maatwerk.”

“Bovendien is het cruciaal dat loopbaanbegeleiders een goede voeling hebben met hoe organisaties in elkaar zitten en hoe teams functioneren, en het belang inzien van leidinggevenden en een goede organisatiestructuur. Enkel zo kunnen ze de loopbaanbegeleiding in het juiste perspectief zetten.”

Wil je graag meer info over loopbaanbegeleiding? Die vind je hier.

Next article