Als je welzijn écht serieus neemt kijkt elke manager van jouw organisatie evenzeer naar de people balans als naar de business balans.
Zowat elke organisatie gaat er vandaag prat op om “people centric” te zijn. Vaak is de war for talent de grote drijfveer achter een welzijnsbeleid, of erger nog, het is verplichte kost om conform te zijn met die “vervelende” CSRD die door Europa wordt opgelegd.
Helaas worden dit soort van motivaties snel doorprikt op de werkvloer. Van zodra de kwartaalcijfers onder druk staan en de werkdruk verhoogt, worden al die mooie welzijnspraatjes in de praktijk snel aan de kant geschoven. Die lichtheid en relativiteit van het welzijnsbeleid werken averechts en cultiveren veeleer cynisme dan een gedragen welzijnscultuur.
Wil je als organisatie welzijn (inclusief talentontwikkeling, verbondenheid, inclusie) structureel verankeren binnen je organisatie, dan zet je een people balans op met hetzelfde gewicht als de business balans.
Data
Op die people balans staan evengoed KPI’s (Key People Indicators dan wel) die de gezondheid van je workforce in kaart brengen. Absenteïsme, eNPS (net promotor score), interne mobiliteit, etc. zijn vandaag allemaal perfect te rapporteren. Naast het business dashboard moet er, met dezelfde sérieux, naar het people dashboard gekeken worden. En niet enkel door HR.
Leiderschap
Als elke leidinggevende 50% door business metrics en 50% door people metrics wordt aangestuurd, zal de leiderschapsstijl binnen de organisatie snel evolueren. Essentieel voor een cultuurverandering, maar niet voldoende. Een authentiek welzijnsbeleid staat of valt met het gedrag van elk lid van de directie. Een CFO die 60 uren per week werkt geeft niet het goede signaal naar work-life balance. Of een managementteam vol klonen van elkaar doet elke interne communicatie rond diversiteit & inclusie teniet.
Practice what you preach dus, maar evengoed: preach what you practice. Hoe krachtig is het als een lid van de directie het eigen mentaal welzijn aankaart en deelt? Zo draag je bij aan een veilig klimaat waar werkstress en werkdruk écht besproken kunnen worden.
People vs Business
People en business zijn geen tegengestelde krachten binnen de organisatie. Gezonde organisaties zijn net innovatiever en productiever en maken de business resistent tegen verandering.
Over Baanbrekende Werkgever
We zijn een nieuwsgierige community van HR-professionals die de moed heeft om de hete hangijzers binnen onze organisaties te benoemen, te bespreken en vast te pakken. Samen gaan we op zoek naar nieuwe evenwichten binnen een complexe tijdsgeest.
In januari start de vijfde editie van ons certificatietraject in samenwerking met Antwerp Management School.
Doe mee!
Schrijf je in voor een informatiesessie.