Home » Vermogensbeheer » Vermogen verliezen in 5 woorden
Vermogensbeheer

Vermogen verliezen in 5 woorden

In samenwerking met
In samenwerking met

De experten van vermogensbeheerder Delcap leggen de uitdagingen van rijkdom uit in vijf woorden: concentratie, uitgaven, krediet, belastingen en familiedynamiek. Jean-Jacques Delori en Marina Gironi lichten het belang van elk aspect toe.

Tekst: Joris Hendrickx

1 Concentratie: ‘Don’t put all eggs in one basket’

Jean-Jacques Delori.

Jean-Jacques Delori, Chief Executive Officer Delcap: “Concentratie is de belangrijkste reden voor het opbouwen, maar ook voor het verliezen van vermogen. Veel familievermogens zijn opgebouwd vanuit een concentratie, zoals bijvoorbeeld een familiale kmo. Maar concentratie is ook mogelijk in een industrie, vastgoed, kunst, aandelen, enz. Sommige assets behouden hun waarde door de tijd, maar veel andere verliezen ook waarde. Een te grote concentratie van vermogen is dus een aanzienlijk risico.”

Marina Gironi, Senior Client Advisor Delcap: “Wanneer de markt het niet goed doet, kan je zo al snel heel wat vermogen kwijtspelen. Bij Delcap benaderen we vermogen daarom in zijn globaliteit. We zullen nooit te geconcentreerde oplossingen voorstellen. Wel kijken we naar het gehele vermogen van de klant om zo de diversificatie te verzekeren en een overeenstemming te bereiken met dat gehele vermogen.”

2 Uitgaven: ‘Don’t take more than you can chew’

Delori: “Als je meer dan 2 of 3% van je liquide vermogen spendeert, dan wordt het moeilijk om je vermogen en koopkracht te behouden voor de volgende generatie. Bij een klant die jaarlijks bijvoorbeeld 7% van zijn portefeuille spendeert, is de kans zeer groot dat dat vermogen na twintig jaar volledig op is. Te weinig mensen beseffen dat. Een goede uitgavestrategie is daarom cruciaal.”

Marina Gironi.

Gironi: “Te veel uitgeven kan op zich inderdaad een risico zijn. Een nog groter probleem stelt zich echter wanneer men totaal geen idee heeft hoeveel men uitgeeft. Deze mensen realiseren zich niet dat hun vermogen het niet zal overleven tot de volgende generatie als ze zo voortdoen. We raden daarom steeds aan om de tijd te nemen en alle uitgaven eens in kaart te brengen. De opbrengsten uit investeringen moeten minstens de uitgaven dekken. Enkel zo kan je vermogen op lange termijn overleven.”

3

Krediet: ‘Dubble-edge sword’

Delori: “In het verleden was het voor financiële instellingen erg verleidelijk om klanten te overtuigen om geld te lenen, zodat ze hun portfolio konden vergroten en meer konden verdienen. Dat loopt prima zolang alles goed gaat. Wanneer het daarentegen slecht gaat met je investering, door de marktomstandigheden of externe gebeurtenissen (bijvoorbeeld corona), kan je zo al snel in de problemen komen. Als je dan gedwongen bent om te verkopen tegen een lagere prijs, dan is dat geld verloren én zit je met de kosten van het krediet. Zeker in combinatie met concentratie en te veel uitgaven loop je dan een enorm risico.”

Gironi: “Tijdens onze gesprekken proberen we dat zeer duidelijk te maken aan klanten, zodat het geïnvesteerde bedrag terugkeert.”

4

Belastingen: ‘Nothing is certain but death and taxes’

Delori: “In België is het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om je belastingen correct te organiseren, maar je moet het dan wel tijdig doen.”

Gironi: “Belastingvoordelen bekomen, is zeker mogelijk. Het komt er vooral op aan om je hier bewust van te zijn en ook op de hoogte te zijn van de regelgeving.”

Delori: “In België kan je bijvoorbeeld een optimalisering bekomen door middel van donaties. Hier zijn lagere belastingen op van toepassing dan de standaard successierechten. Op een bepaalde leeftijd zou iedereen met een zeker vermogen hier mee moeten bezig zijn.”

5

Familiedynamiek: ‘Long live the king’

Delori: “Bij het doorgeven van je vermogen aan de volgende generatie is het belangrijk dat die financieel geletterd is, dat er een goede intrafamiliale communicatie is en dat er een zekere flexibiliteit mogelijk is in de investering. Ook op dat vlak kan het vaak al eens misgaan.”

Next article