Home » Vermogensbeheer » “Beleggen kan perfect een teamsport zijn”
Vermogensbeheer

“Beleggen kan perfect een teamsport zijn”

Jan Reyns, Pascal Paepen en Stefan Willems.

Hoe kan je het best starten met beleggen? En voor welke valkuilen moet je dan opletten? We vroegen het aan drie experts die er hun missie van hebben gemaakt om starters op de goede weg te helpen. Maak kennis met Jan Reyns, Pascal Paepen en Stefan Willems van Spaarvarkens.be.

Tekst: Joris Hendrickx – foto’s: Kris Van Exel

Hoe kan je op een veilige manier starten met beleggen?

Paepen: “De sleutel is een combinatie van (financiële) kennis met correcte en begrijpelijke informatie. Er zijn momenteel veel onervaren en goedgelovige beleggers actief die denken dat het normaal is dat hun geld maandelijks verdubbelt. Dat is echter zeer uitzonderlijk. Het is belangrijk dat hen geleerd wordt wat beleggen echt inhoudt en dat er ook risico’s aan verbonden zijn. Het komt er op aan om zeker niet mee te gaan in zeepbellen en pure speculatie.”

“Gelukkig bestaan er vandaag goede apps die een democratische toegang bieden tot de financiële markt. Hierdoor is investeren niet langer enkel weggelegd voor de rijken of zij die een financiële opleiding hebben genoten.”

“Tegelijk krijgt men helaas ook veel foute informatie en soms zelfs regelrecht bedrog binnen via bijvoorbeeld sociale media. Het risico is groot dat onervaren beleggers hierdoor hun broek scheuren en nooit meer zullen beleggen. Dat zou zonde zijn.”

“Als je vanaf jonge leeftijd kleine bedragen belegt en vrede neemt met een rendement van 7 à 10%, kan je op termijn immers wel degelijk financieel onafhankelijk worden en op een stabiele manier veel rijkdom genereren.”

Het gevaarlijke van de apps is dat men de neiging heeft om er continu naar te kijken. Zo wordt het iets emotioneels en verslavends.

Wat is de oorzaak van de soms foute verwachtingen?

Reyns: “Een van de grote problemen is dat mensen een verkeerd beeld hebben van de beurs. Deze komt vaak in het nieuws door spectaculaire ontwikkelingen. Mensen weten hierdoor vaak niet waar ze naar moeten kijken en hoe ze die informatie moeten verwerken.”

“Net daarom zijn wij gestart met een opleiding waarmee we mensen in verschillende stappen vertellen waar ze wel en niet naar moeten kijken. Zo leren we hen bijvoorbeeld dat ze niet teveel moeten kijken naar de dagelijkse ontwikkelingen van de koersen. Het is beter om naar langetermijnontwikkelingen te kijken en daar een strategie rond te ontwikkelen.”

Paepen: “Het gevaarlijke van de apps is net dat men de neiging heeft om er continu naar te kijken. Het ene moment ben je euforisch omdat de koers wat omhoog is gegaan, het andere moment ben je down omdat hij wat gedaald is. Zo wordt het iets emotioneels en verslavends. Ervaren beleggers met kennis van zaken weten echter dat die dagelijkse schommelingen eigenlijk perfect normaal zijn.”

Wat is jullie belangrijkste tip voor beginnende beleggers?

Willems: “Durf advies te vragen. Dat hoeft daarom niet van een bank te zijn. Je kan ook in groep van elkaar leren. Beleggen kan perfect een teamsport zijn. Zo kan je heel wat typische fouten die je als beginner zou maken al meteen uitsluiten. In dat kader beginnen we met Spaarvarkens.be vanaf midden juli met een beleggingsclub. Leden zullen tips kunnen uitwisselen en wij zullen hen ook begeleiden vanuit de rol van adviseur.”

Blockchain, de technologie achter de crypto’s, zal werelden veranderen, maar dat wil niet zeggen dat cryptomunten automatisch een waarde hebben in de echte wereld.

Hoe staan jullie tegenover cryptocurrencies?

Willems: “Je kan eventueel enkele percenten van je portefeuille in crypto investeren. Maar het blijft wel cruciaal om te diversifiëren. Het gevaar van crypto’s is dat ze weleens ten onder zouden kunnen gaan aan hun eigen succes. Hoe populairder ze worden, hoe meer overheden zullen ingrijpen omdat men zal vrezen voor grote verliezen bij hun burgers. Ook zal men nooit toelaten dat een munt waar men geen controle op heeft de eigen munt zal bedreigen.”

“Blockchain, de technologie achter de crypto’s, zal werelden veranderen, maar dat wil niet zeggen dat cryptomunten automatisch een waarde hebben in de echte wereld. Er is vooral veel overwaardering in zogenaamde shitcoins (munten zonder praktische toepassing in de echte wereld). Vaak is het een pure gok waarbij men hoopt dat een andere idioot het voor een nog hogere prijs zal kopen. Dat is dus niet beleggen, maar gokken. Er zijn op dat vlak duizend andere manieren om een mooi rendement te realiseren met veel minder risico’s.”


In deze 4 domeinen zien onze experten – mits een goede spreiding – momenteel veel potentieel.

1

Heropening oude economie

Met de heropening van heel wat sectoren zullen mensen meer gaan spenderen omdat ze ook meer hebben kunnen sparen. Bepaalde sectoren die het voorbije jaar zijn afgestraft, zullen hierdoor nu een tegenovergestelde beweging maken. Denk aan bijvoorbeeld de ontspanningssector, de horeca en zijn leveranciers, winkelvastgoed, enz.

2

Digitalisering

De groei van de e-commerce is een trend die al langer speelde en die door corona enkel maar is versneld. Zeker het online bestellen van voeding is nu ook doorgebroken. De boost van het online werken en kopen brengt echter ook nieuwe gevaren en noden met zich mee. Bedrijven die zich specialiseren in cybersecurity, data of de cloud zullen de komende jaren bijna zeker verder groeien.

3

Welzijn

Mensen zijn zich sinds corona nog meer bewust geworden van het belang van een goede gezondheid. Hierdoor zitten onder meer gezonde en vegetarische voeding in de lift. Daarnaast krijgt ook dierenwelzijn nu meer aandacht.

4

Duurzaamheid

De duurzame economie biedt veel potentieel. Dat gaat niet enkel over revolutionaire innovaties zoals waterstoftechnologie die eigenlijk nog lang niet rendabel zijn, maar ook over bedrijven die oplossingen aanbieden om huizen beter te isoleren.

Next article