Woningbranden in België eisen enorm veel slachtoffers. “Naast het vermijden van brandrisico’s is het belangrijk dat geïnvesteerd wordt in voldoende rookmelders met een tienjarige batterij”, vertelt Tim Renders, zaakvoerder Leef! Brandveilig.
“Weinig mensen weten dat als er ’s nachts brand uitbreekt je heel weinig kans hebt om tijdig wakker te worden. Als je slaapt, ruik je immers niets. De rook van een brand verspreidt zich zeer snel en is verstikkend. Voldoende rookmelders en een afgesproken vluchtplan zorgen voor een drastische daling van het aantal doden en gewonden door woningbrand.”
“Belangrijk is om alle risicoplaatsen te voorzien van een exemplaar, met uitzondering van locaties waar valse alarmen mogelijk zijn. Denk hierbij aan de keuken, de badkamer en plaatsen waar de temperatuur zakt tot 4°C of stijgt tot 38°C. Op die plaatsen is uiteraard ook een risico op brand, dus plaats een rookmelder in de nabijheid ervan.”
Meerdere rookmelders per gezin
“Eén rookmelder per verdieping is te weinig. Stel, je plaatst er een in de nachthal en er breekt brand uit in de slaapkamer van je kind. Het duurt dan tot de rook aan die rookmelder komt voor je verwittigd wordt. De rookmelder gaat te laat alarm geven. Op de kinderkamers en alle slaapkamers hoort er dus ook een. In een gezinswoning heb je al snel vijf tot acht rookmelders nodig. Denk zelf eens aan welke elektrische toestellen je in je woning hebt.”
“In grotere woningen moet je kiezen voor gekoppelde rookmelders zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is. Zorg dat je al je rookmelders hoort tot in je slaapkamer en tijdens je diepe slaap.”
Vluchtroute: deuren sluiten
“Op de weg naar buiten, sluit je best zo veel mogelijk deuren. Op die manier wordt de brand opgesloten en krijgt deze zo weinig mogelijk zuurstof. Leg bovendien altijd een sleutel aan de deur! Zorg eerst dat jullie allemaal buiten zijn en bel dan pas naar de hulpdiensten via het nummer 112. Beschik je niet over een vluchtroute, sluit dan zo veel mogelijk deuren en begeef je naar het venster aan de straatzijde. Laat via 112 weten op welke verdieping je je bevindt.”