Skip to main content
Home » Vastgoed van de Toekomst » “Woonprojecten zullen steeds meer collectief worden”
Sponsored

Het vastgoed van de toekomst is regeneratief, inclusief en betaalbaar. Vanuit die visie ontwikkelt Matexi huizen en appartementen die een meerwaarde bieden voor de bewoners, de buurt en de planeet. Acquisition & Development Director Kristoff De Winne legt uit hoe de vastgoedontwikkelaar duurzaamheid naar een hoger niveau brengt.

Kristoff De Winne.

“Matexi ontwikkelt ongeveer 1.800 huizen en appartementen per jaar, wat ons de marktleider maakt in België. Als vastgoedontwikkelaar leggen we een grote focus op het ontwikkelen van aangename buurten waar iedereen zich thuis voelt. We hebben daarbij niet enkel aandacht voor de privatieve binnen- en buitenruimte van ieder gezin, maar ook voor een kwalitatieve publieke ruimte daarrond. Zo zorgen we ervoor dat alle voorzieningen vlakbij zijn, dat het er leuk vertoeven is, kinderen samen kunnen spelen, bewoners elkaar in de buurt tegenkomen, samen kunnen ontspannen, elkaar helpen, enz.”

Regeneratief, inclusief en betaalbaar

“Vastgoed dat regeneratief is, gaat een stap verder dan duurzaam vastgoed, dat ondertussen de norm is geworden voor elke vastgoedontwikkelaar. Als buurtontwikkelaar hebben we een grote impact op de maatschappij en het milieu – daar zijn we ons van bewust. Met onze regeneratieve aanpak willen we niet enkel onze ecologische voetafdruk tot een minimum herleiden, maar zelfs deels een positieve impact creëren door de natuur en biodiversiteit te herstellen en het klimaat te verbeteren. Daarnaast moet vastgoed in de toekomst ook inclusief zijn. Uit ervaring weten we dat de fijnste buurten net buurten zijn waar mensen met verschillende achtergronden en mogelijkheden in harmonie samenleven, en niet in clusters van elkaar gescheiden zijn. Tot slot moet vastgoed ook betaalbaar blijven. Wonen is immers een basisbehoefte: iedereen heeft recht op een kwalitatieve woning in een aangename buurt. Betaalbaarheid heeft echter ook te maken met voorspelbaarheid, denk maar aan de sterke fluctuaties van de energieprijzen in het afgelopen jaar.”

Wonen is een basisbehoefte: iedereen heeft recht op een kwalitatieve woning in een aangename buurt.

Collectieve energievoorziening

“In steeds meer buurten organiseren we oplossingen niet langer op het individuele, maar op het collectieve niveau. Ik denk dan onder meer aan een collectieve energievoorziening. Zo installeerden we in het Hasseltse Quartier Bleu een KWO-installatie (Koude Warmte Opslag) die ongeveer vierhonderd woonunits en 20.000 vierkante meter aan retail en horeca collectief van verwarming en koeling voorziet door deze uit de grond en het grondwater te halen. Dat vergde uiteraard wel een vrij grote voorafgaande investering die wij als ontwikkelaar op ons namen. Hiervoor hebben we samen met IFTech en De Watergroep een Energy Service Company (ESCO) opgericht. De bewoners betalen voor hun energie maandelijks een grotendeels vast bedrag (voor het onderhoud en de afschrijving) dat ver onder de prijzen van de grillige energiemarkt ligt. Een perfect voorbeeld dus van regeneratief, inclusief en betaalbaar vastgoed.”

Quartier Bleu in Hasselt.

Positieve impact op de buurt

“In onze buurt 4 Fonteinen in Vilvoorde creëren we naast 1.200 woningen ook ruimte voor een supermarkt, een tandartsenpraktijk, een school, meerdere winkels, een groot park,… Zo komen we tot een bruisende nieuwe buurt waar er vroeger een vervuilde en verharde industriesite was. In Antwerpen toverden we het voormalig Militair Hospitaal om tot ’t Groen Kwartier. Hiervoor namen we veel van de oude verharding weg en creëerden er in de plaats een groot, verkeersvrij park. We sloopten meerdere muren, zodat de site die voorheen afgesloten was doorwaadbaar werd en zo werd teruggegeven aan de buurt. Bovendien zorgden we voor een buurtsupermarkt en een bakker omdat we merkten dat daar in de buurt nood aan was.”

Met onze regeneratieve aanpak willen we niet enkel onze ecologische voetafdruk tot een minimum herleiden, maar zelfs deels een positieve impact creëren.

Gedeelde tuinen, dakterras, wasruimte en coworkingruimte

“Het vastgoed van de toekomst zal ongetwijfeld meer collectief worden. Dat hoeft niet noodzakelijk te gaan over cohousing, er zijn ook heel wat tussenvormen mogelijk. Zo hebben we al meerdere projecten opgeleverd waar bewoners naast kleinere privatieve tuinen ook een grotere gedeelde tuin hebben. Zo maken we een grote tuin betaalbaar en inclusief, maar ook regeneratief. Het laat verdichting toe en gebruikt de beschikbare oppervlakte efficiënter. In Evere bouwden we een afgeleefd kantoorgebouw van de jaren 70 om tot een woongebouw met tweehonderd appartementen. Op het gelijkvloers bevinden zich een fietsenstalling, een tandartsenpraktijk en een biosupermarkt. Op het dak staan zonnepanelen die het elektriciteitsverbruik van alle gemeenschappelijke ruimtes opvangen én we hebben er ook een groot collectief dakterras met een buitenkeuken uitgewerkt. Bewoners kunnen deze ruimte online reserveren om er hun vrienden en familie uit te nodigen of er gewoon samen genieten van een prachtig zicht op Brussel.”

“Ook het plaatsen van een aparte wasmachine en droogkast in ieder appartement is eigenlijk niet efficiënt, zowel op het vlak van investering als ruimtegebruik. Daarom kijken we voor nieuwe appartementsgebouwen naar de mogelijkheid van een collectieve oplossing. Tot slot kunnen we er ook een coworkingruimte inrichten waar de bewoners – mits online reservatie – over alle voorzieningen beschikken om vanop afstand te kunnen werken.”

Next article