Proptech kan de bouw- en vastgoedsector helpen om te moderniseren en tal van uitdagingen te overwinnen. Een toegewijd ecosysteem wil daarom beide partijen dichter bij elkaar brengen. Idriss Goossens, CEO van PropTech Lab, legt uit.
De bouw- en vastgoedsector is goed voor 8,6% van de tewerkstelling in België en 4,8% van ons BNP. Tegelijk is deze verantwoordelijk voor 40% van de CO2-emissies in ons land. Bovendien is het een sector die achterloopt op het vlak van digitalisering en de klant nog niet voldoende centraal stelt. PropTech kan deze erg belangrijke sector helpen om te moderniseren, te digitaliseren en te beantwoorden aan de nieuwe noden van klanten en gebruikers van gebouwen. Op die manier kan het de bouw- en vastgoedsector omvormen tot een sector die een positieve impact heeft op het milieu, het klimaat en de samenleving. Ik denk aan het betaalbaarder maken van vastgoed, het decarboniseren van de sector, circulair en toekomstbestendig bouwen, digitalisatie en automatisatie, efficiëntere bouwprocessen, enz.
We kunnen enkel innovatiever worden door ons te verzamelen in een ecosysteem en samen te werken.
Evoluties in de sector
Alles wordt vandaag aangestuurd door software en technologie. Geen enkel bedrijf kan er nog zonder. Het is dus niet meer mogelijk om vastgoed te bouwen, ontwikkelen, verkopen, renoveren of beheren zonder digitale tools, nieuwe bouwmaterialen of innovatieve processen. PropTech is trouwens niet enkel hightech zoals software, hardware, data analytics en robotics. Vaak gaat het ook over lowtechinnovaties zoals nieuwe bouwmaterialen, prefabricage, coliving, cocooking, coworking of innovatieve businessmodellen Het is een heel brede sector die alleen al in België bestaat uit meer dan 178 start-ups.
De rol van PropTech Lab
Met ongeveer driehonderd leden in twee landen faciliteert PropTech Lab de digitale en duurzame transformatie van de bouw- en vastgoedsector door zijn leden toegang te geven tot exclusieve elementen, content en diensten die een toegevoegde waarde bieden. Innovatie is overigens een teamsport. We kunnen dus enkel maar nog innovatiever worden door ons te verzamelen in een ecosysteem en samen te werken. Grote bedrijven zien PropTech start-ups te vaak als pure verkopers, terwijl ze hen beter zouden benaderen als potentiële innovatiepartners met wie zij samen problemen kunnen oplossen en hun business kunnen laten groeien. Daarom stimuleren we de dialoog tussen beide spelers. Tot slot hebben we samen met de Belgische vastgoedpromotor Revive ‘RecAp’ (Resilient Cities Accelerator Program) opgericht, een acceleratorprogramma voor bedrijven die meebouwen aan de steden van morgen.