Risico’s, continuïteit, verantwoordelijkheid,… De kernvragen rond risk management werden nog nooit zo oorverdovend luid gesteld. Jo Willaert, onder meer bestuurslid van FERMA & Belrim, en Carl Leeman, Chief Risk Officer bij Katoen Natie en ondervoorzitter van Belrim, maken een eerste balans op.
Nu ook bedrijven die behoren tot de niet-essentiële sector druppelgewijs terug opstarten, stellen we daar een stevige dosis ‘smetvrees’ vast. Want hoe organiseer je zo’n veilige terugkeer naar de werkplek? Veel bedrijven beslisten daarom om minstens tot na de zomer met telewerk door te gaan. Dat vergt natuurlijk een andere bedrijfsorganisatie, denk maar aan mogelijke problemen rond IT-beveiliging en ergonomie. Hoe ‘inspecteer’ je die zaken bij thuiswerk als groot bedrijf? En waar ligt je verantwoordelijkheid?
Momentum grijpen
We zien ook een groot verschil tussen grote bedrijven en kmo’s. Bij grote bedrijven is deze materie al behoorlijk gestructureerd en is er minstens de aanzet om dit verder te institutionaliseren. Kmo’s zijn per definitie minder gestructureerd op het vlak van risicobeheer. Thuisblijven is in hun context ook veel minder evident: veel medewerkers vervullen een vaak polyvalente functie. Zeker in de Angelsaksische landen is met name de bezorgdheid over claims van werknemers nu sterk toegenomen.
De kwetsbaarheid van bedrijven wordt nu meer erkend, ook door kmo’s. Hierdoor krijgt de persoonlijke verantwoordelijkheid van bedrijfsleiders veel meer aandacht.
Het is ook erg onduidelijk wat bedrijfsleiders moeten doen in geval van een uitbraak. Deze chaos moet dringend worden aangepakt. Tegelijk moeten we deze opportuniteit om het bewustzijn te vergroten, benutten. Risk management is nu ook tastbaarder geworden op lagere en kleinere niveaus, een momentum dat we niet mogen laten passeren.
Langetermijnplan
Vorige pandemieën bleven geografisch relatief beperkt. Het enige risico dat zich gelijktijdig overal kon voordoen en waarvan iedereen zich bewust was, was cybersecurity. Nu weten we hoe allesoverheersend de impact van een pandemie écht kan zijn.
Dat betekent natuurlijk niet dat de andere risico’s – klimaat, droogte, politieke instabiliteit – nu kleiner zouden zijn. Onze afhankelijkheid ten opzichte van China voor zelfs de meest elementaire producten is pijnlijk duidelijk geworden. De vraag is nu of de bereidheid aanwezig is om een langetermijnvisie vast te houden. Bij een tweede golf zal de politiek zich alvast niet meer kunnen verstoppen achter totale ontreddering. We weten nu veel meer, waardoor we ons ook veel doeltreffender en gerichter kunnen wapenen. De kwetsbaarheid van bedrijven wordt nu meer erkend, ook door kmo’s. Hierdoor krijgt de persoonlijke verantwoordelijkheid van bedrijfsleiders veel meer aandacht.