Home » Risk Management » Impact van de crisis op risicoprofiel van bedrijven: “Aansprakelijkheidsrisico’s nemen toe”
Risk Management

Impact van de crisis op risicoprofiel van bedrijven: “Aansprakelijkheidsrisico’s nemen toe”

Pedro Matthynssens, CEO van Vanbreda Risk & Benefits.
Pedro Matthynssens, CEO van Vanbreda Risk & Benefits.
Pedro Matthynssens, CEO van Vanbreda Risk & Benefits.

Bedrijven hebben zich snel moeten aanpassen aan de nieuwe noden en uitdagingen die de corona- en post-coronaperiode met zich meebrengen. Weinigen beseffen echter welke impact dat kan hebben op hun risicoprofiel. Het is dus aangeraden om dit samen met een verzekeringsmakelaar te bekijken.

Meer uitleg door Pedro Matthynssens, CEO bij Vanbreda Risk & Benefits.

Tekst: Joris Hendrickx

“Bedrijven hebben moeten tonen dat ze ook in de extreme omstandigheden van de lockdown nog steeds operationeel kunnen blijven. Voor velen waren thuiswerk en digitale tools een belangrijke manier om daar snel een antwoord op te bieden. Hiermee hebben ze zeker hun veerkracht en wendbaarheid bewezen.”

“Maar het brengt ook risico’s met zich mee. We hebben vastgesteld dat de frequentie van cyberaanvallen en cyberfraude enorm is gestegen. Denk aan phishing, waarbij bijvoorbeeld valse berichten worden gestuurd naar medewerkers om zogezegd hun telewerkaccount te activeren. Bij ransomware worden dan weer laptops, systemen of servers geblokkeerd tot er losgeld wordt betaald.”

“En ook videoconferencing is niet altijd veilig omdat in sommige gevallen criminelen kunnen meeluisteren. Ons advies is om niet langer te wachten met het afsluiten van een cyberverzekering. Deze biedt naast een financieel vangnet ook IT- en juridische hulp wanneer men geconfronteerd wordt met een cyberaanval.”

Supply chain en liquiditeit

“Bovendien zijn heel wat bedrijven in de problemen gekomen met hun supply chain. De leveranciers waarvan ze afhankelijk waren, bleken plots niet meer te kunnen leveren. Daarom hebben veel bedrijven een nieuwe supply chain uitgedacht die hun operationaliteit in de toekomst kan garanderen. Ook hiervoor bestaan verzekeringsoplossingen. Bedrijven beseffen nu ook terug beter hoe belangrijk het is om voldoende liquiditeit te behouden. Velen hebben daarom de afgelopen maanden proactief kredietlijnen geopend. Daarnaast volgen ze nu terug meer nauwgezet de betalingsstatus op van klanten. Om winstgevend te blijven, zijn bedrijven gaan kijken hoe ze alvast proactief kosten kunnen besparen, zonder het bedrijf of de medewerkers al te veel pijn te doen. Of al deze maatregelen voldoende zullen zijn, zal echter nog moeten blijken. Helaas zijn ook al enkele gevestigde waarden in de problemen gekomen en failliet gegaan.”

Ons advies is om niet langer te wachten met het afsluiten van een cyberverzekering.

“Hoe het ook uitdraait voor de bedrijven, het staat vast dat de aansprakelijkheidrisico’s van het management en de bestuurders behoorlijk toenemen. Er zou een juridische nasleep kunnen komen waarbij aandeelhouders bepaalde maatregelen zullen aanklagen. Het is dus best om de aansprakelijkheidsrisico’s van sommige beslissingen nu al te bekijken.

Nieuwe opportuniteiten én bijhorende uitdagingen

“Heel wat bedrijven hebben door de coronacrisis het geweer van schouder veranderd en zijn plots bijvoorbeeld mondmaskers, handgel of plexiwanden beginnen maken. Ze komen hierdoor op terreinen waar ze voordien niet actief waren, en op die manier krijgen ze te maken met nieuwe productaansprakelijkheidsrisico’s. Deze producten moeten hun beloftes nu eenmaal kunnen inlossen. Ziekenhuizen moesten zich plots anders organiseren. Hierdoor kregen artsen, verpleegkundigen en ander personeel heel andere taken dan ze normaal gewend waren en waarvoor ze soms zelfs niet waren opgeleid. In dat kader moesten ziekenhuizen nagaan of die mensen dan nog steeds verzekerd waren voor hun medische aansprakelijkheid.”

“België is ook erg actief in het ontwikkelen van een vaccin tegen COVID-19. Daar komt echter een hele procedure van klinische trials bij kijken waar vrijwilligers voor nodig zijn. Qua aansprakelijkheid houdt dat enorme risico’s in, en dat vergt dus een gespecialiseerde tak van verzekeringen. Ook de juridische risico’s zijn gestegen, waardoor een rechtsbijstandverzekering geen overbodige luxe is.”

Bedrijven gaan veel meer investeren in technologie om hun producten online te kunnen verkopen of de supply chain te herzien.

Technologie maximaal benutten

“Vooruitziende bedrijven zijn er intussen van overtuigd dat ze meer moeten doen met technologie. Tijdens de lockdown is het volume van de e-commerce met maar liefst 70% gestegen. Bedrijven gaan dus veel meer investeren in technologie om hun producten online te kunnen verkopen of de supply chain te herzien. Waar men voor de productie vroeger afhankelijk was van lageloonlanden, wil men nu eerder investeren in bijvoorbeeld 3D-printing of robotica. Hierdoor kan terug lokaal worden geproduceerd, maar dat brengt ook technologie- en cyberrisico’s met zich mee.”

Investeren in mensen

“Veel bedrijven en instellingen beseffen dat hun medewerkers het erg moeilijk hebben gehad en dat hun welzijn een topprioriteit moet zijn. Door COVID-19 en de daaropvolgende revalidatie waren sommige medewerkers soms langdurig afwezig. In dat kader herevalueert men de extralegale voordelen om ervoor te zorgen dat medewerkers te allen tijde gemotiveerd én gezond blijven. Er is nu veel meer aandacht voor zorgverzekeringen, hospitalisatieverzekeringen en verzekeringen gewaarborgd inkomen.”

Next article