Home » News » Cohousing in gerenoveerde gebouwen
vastgoed

Cohousing in gerenoveerde gebouwen

In samenwerking met
In samenwerking met

In stadscentra maken de hoge prijzen en de vaak slechte staat van gebouwen het moeilijk om een degelijke woonst te vinden. Volgens Harold van Schevensteen, Claire Sallets, Nicolas Kunkera en Matthieu Ghins, de vier oprichters van Neybor, biedt de formule van cohousing een mooi alternatief voor het huidige woonaanbod in Brussel. 

Tekst: Philippe Van Lil

Waarom hebben jullie je op het avontuur van cohousing gestort?

Harold van Schevensteen 
Co-Founder de Neybor

Harold van Schevensteen: “Neybor is ontstaan uit de vaststelling dat het delen van ruimte, middelen en momenten een voor de hand liggende oplossing is voor de alsmaar toenemende stedelijke bevolking, een probleem waar de meeste Europese steden mee te kampen hebben. Ons team van architecten en designers richt bestaande gebouwen opnieuw in en renoveert ze. Op die manier willen ze een andere manier van wonen in de stad aanbieden en de levensstandaard verhogen. We zijn ervan overtuigd dat we door ruimtes te optimaliseren de levenskwaliteit van iedereen kunnen verbeteren. ” 

Over welk soort renovaties hebben we het?

H. v. S.: “Als we een gebouw overnemen, renoveren we het grondig en gaan we voor kwaliteit op lange termijn. Gebouweigenaars investeren maar al te vaak onvoldoende in de renovatie; ze gaan oppervlakkig te werk omdat ze op korte termijn winst willen maken. Daarom willen wij duurzame oplossingen bieden. We bekijken de dak- en muurisolatie, de geluidsisolatie, de elektriciteit enzovoort van boven tot onderen. De kwaliteit van het gebouw staat centraal, want we willen de levenskwaliteit van de bewoners garanderen en onze gebouwen op een verantwoorde manier beheren. Volgens ons vereist cohousing een specifieke configuratie van de binnenruimte; je moet de principes van brandveiligheid in acht nemen en zorgen voor een uitstekende geluidsisolatie, zodat de privacy van de bewoners gevrijwaard blijft. “

Hoe zit het met de energie-efficiëntie?

H. v. S.: “Dat is natuurlijk een prioriteit voor ons, niet alleen omdat we zo kunnen besparen op de kosten, maar vooral omdat het een van onze waarden is. In de bouwsector valt er heel veel te winnen op het vlak van duurzame ontwikkeling. Die is op zijn eentje immers verantwoordelijk voor ongeveer 40% van de CO2-uitstoot, 37% van het energieverbruik en 40% van de afvalproductie. Daarom geven we voorrang aan de renovatie van bestaande gebouwen, en zullen we pas in de tweede plaats nieuwbouw overwegen. Dat streven naar energie-efficiëntie komt dan tot uiting in de vele oplossingen die we in ons gebouwenbestand implementeren: de energieprestatie van gebouwen (EPB) verbeteren, zonnepanelen installeren, het verbruik opvolgen met behulp van intelligente systemen, de ventilatie van gebouwen beheren enzovoort. Digitalisering helpt ons in het algemeen om alles beter op te volgen. De vastgoedwereld loopt achter op het vlak van digitale transformatie. In dat opzicht lopen wij op de zaken vooruit. “

Jullie hebben duidelijk oog voor detail …

Claire Sallets
Co-Founder de Neybor

Claire Sallets: “Ja, in die mate zelfs dat we een eigen collectie van geïntegreerd meubilair ontwikkeld hebben, zodat we ruimtes zo goed mogelijk kunnen benutten. Op technologisch vlak beschikken onze huurders over een app waarmee ze in geval van problemen hun vragen rechtstreeks naar onze verantwoordelijken kunnen sturen. Het klassieke woonaanbod is over het algemeen helemaal niet afgestemd op een dynamisch publiek dat op zoek is naar sociaal contact, menselijke ervaringen en makkelijke verhuismogelijkheden. Daar spelen wij op in met digitale middelen, of het nu gaat om het plannen van bezichtigingen, het ondertekenen van contracten of het dagelijkse beheer. Dankzij onze digitale infrastructuur kan een team van slechts twee personen tot wel 1.000 kamers op het terrein beheren en tegelijkertijd de klantervaring verbeteren. “

En dus voor meer comfort zorgen?

CS: “Ons doel is om de privésfeer van onze huurders te bevorderen en tegelijkertijd de positieve aspecten van het leven in een gemeenschap te behouden. In onze huizen zijn er privévertrekken waar je slaapt, werkt, vrienden ontvangt en je persoonlijke spullen bewaart, maar ook gemeenschappelijke ruimten zoals een woonkamer, een coworking-ruimte, een keuken, een waskeuken, een toilet en zelfs een fitnessruimte en een tuin. Bovendien kunnen die gemeenschappelijke delen op vooraf bepaalde uren bezocht worden door huurders die in een ander gebouw van ons wonen. In sommige gebouwen hebben de kamers een eigen badkamer met wastafel, kleine douche en toilet. Cohousing is ook economisch interessant, want de kosten voor elektriciteit, internet, de schoonmaak enzovoort worden gedeeld.”

Hoe ziet jullie toekomst eruit?

H. v. S.: Als jong bedrijf hebben we alleen nog maar eengezinswoningen aangepakt. In de toekomst willen we ons aanbod uitbreiden met onder andere formules waarbij de mix van privé- en publieke ruimtes in het gebouw varieert afhankelijk van de vraag. Onze ambitie is om van Neybor een hoofdrolspeler in het stedelijk weefsel van Brussel te maken, terwijl we in de nabije toekomst ook andere steden in overweging nemen.

Next article