Home » Mobiliteit » “Data verzamelen om trends te ontdekken”
Smart City

“Data verzamelen om trends te ontdekken”

”Goed beleid is gebaseerd op data”, vinden beide sprekers. Ken Casier, verantwoordelijke voor ‘Smart Cities’ bij IT-bedrijf Cegeka legt vooral de nadruk op “data die moeten leiden tot een efficiënt bestuur”. Bij Caro De Brouwer, director network development bij Fastned, ligt de nadruk dan weer meer op de gebruiker. “Data zouden enkel op een hoger – het zogenaamde geaggregeerd niveau – mogen worden verzameld om er dan algemene trends uit op te maken waar de gebruiker van kan profiteren”.

Tekst: Wilfried Jans

Connectiviteit

Ook connectiviteit blijkt een sleutelwoord te zijn. Alles is met elkaar verbonden en communiceert met elkaar. Onze experten zien enkel voordelen. “Systemen worden slimmer en gaan dan ook steeds efficiënter worden benut. Informatie is macht, natuurlijk. Het laat je toe om de algemene systeemkosten te doen verlagen en het algemeen comfort van de gebruikers te verhogen”, vindt Caro De Brouwer.

Ken Casier

“Ik denk dat je de maatschappij zo inderdaad efficiënter kan inrichten”, vult Ken Casier haar aan. “Omdat je niet de tijd verliest die je vroeger nodig had om alle data te gaan uitlezen en te gaan interpreteren, en er dan naar te handelen. Dat gebeurt tegenwoordig bijna meteen doordat die zaken met elkaar communiceren. Dat is natuurlijk een groot voordeel.”

Toepassingen op maat van de eindgebruiker

Caro De Brouwer

Beide sprekers juichen de evolutie toe waarbij data en informatie overheden toelaat om ‘slimme’ beleidsbeslissingen te nemen. Met de door hen aangeleverde informatie, zoals het laadgedrag van mensen met een elektrische wagen, kan Fastned overheden bijstaan om een slimmer beleid te voeren. “Meer bepaald wijzen we hen op het feit dat laadpalen niet noodzakelijk meer voor het gemeentehuis moeten liggen, maar ook best in bedrijfszones, op snelwegafslagen en dichtbij winkelcentra”, legt Caro De Brouwer uit.

Cegeka werkt dan weer slimme samenwerkingen uit in bepaalde gemeenten en steden. “In Leuven bijvoorbeeld hebben we een project waarbij er in bepaalde ‘stiltezones’ microfoons hangen die de decibels vanaf een bepaald uur opvangen en die dan worden geconnecteerd met de ledverlichting. Die kunnen we feller laten schijnen of net dempen naargelang de studentenpopulatie stiller moet zijn”, aldus Ken Casier van Cegeka.


Meer weten? Beluister hieronder de volledige podcastaflevering!

Next article