Home » Mobiliteit » 4 tips voor de elektrische transitie
Mobiliteit

4 tips voor de elektrische transitie

Elektrische voertuigen
Elektrische voertuigen

Door over te schakelen op elektrische voertuigen (EV’s) kan je je ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleinen alsook je CO2 uitstoot verminderen. Maar hoe maak je de transitie naar elektrisch, en hoe pak je dit efficiënt aan? We geven alvast vier cruciale tips!

1. Ken je cijfers

Vooraleer je elektrische voertuigen aanschaft bepaal je best eerst hoe er met het huidige wagenpark wordt gereden. De Electric Vehicle Suitability Assessment (EVSA) van Geotab gaat dan met deze data aan de slag. Hoe het voertuig wordt ingezet, parkeertijden en kosten worden afgezet tegenover een databank met zero emissie alternatieven.

De EVSA gaat zelfs enkele stappen verder: kan de langste reisroute van het voorbije jaar of maand met het elektrisch alternatief worden gereden en is er tijd beschikbaar om publiek te laden? Publiek laden is duurder en tijd is geld. Hoe efficiënter het voertuig wordt ingezet, hoe beter dus.

2. Blijf kritisch

Hoe lang of hoe ver je met een EV kan rijden, wordt door meer bepaald dan wat de fabrikant ons rapporteert. Een voertuig dat bv. voornamelijk in de winter wordt ingezet met een maximaal laadvermogen op Ardense wegen, zal niet de standaard berekende actieradius halen. Motor- of batterijprestaties zijn onderhevig aan externe factoren zoals koude, gewicht of hellingpercentages. Blijf dus kritisch en laat je begeleiden door een Geotab expert.

3. Bekijk het totaalplaatje

Bij de aankoop of leasing van een EV betaal je meer dan bij een voertuig met een verbrandingsmotor. Vanaf 2026 zouden deze prijzen dalen. Tot dan moet je echter het totale plaatje (de Total Cost of Ownership) in rekening nemen. Lagere brandstofkosten, zelfs in tijden van hogere energieprijzen, of lagere onderhoudskosten compenseren immers voor de hogere initiële investering.

Geotab EVSA maakt ook hier de juiste berekening. Je weet reeds welk elektrisch voertuig in te zetten. Nu voeg je de budgetten voor onderhoud, brandstof en financiering toe. De EVSA kan ook beschikbare subsidies of steunmaatregelen verrekenen alsook wat een bedrijf bereid is meer te investeren in de vergroening van het wagenpark.

4. Bepaal de juiste laadinfrastructuur

De levering van je weldoordachte keuze aan EV’s kan even op zich laten wachten. Dat geeft je de tijd om de juiste laadinfrastructuur te plannen. Dit doe je op basis van:

  • Het totale aantal elektrische voertuigen
  • De inzetbaarheid (duty cycles)
  • De actieradius (range)
  • De parkeergelegenheid, overdag en ‘s nachts (dwell locations)

Onze minister van Financiën Van Peteghem voorziet alvast de nodige financiële ondersteuning, dus maak zeker gebruik van de fiscale aftrekbaarheid voor EV’s, laadpalen en laadstations!

Next article