Skip to main content
Home » Mobiliteit » Totaaloplossing voor slim laden van elektrische voertuigen
Mobiliteit

Totaaloplossing voor slim laden van elektrische voertuigen

In samenwerking met
In samenwerking met

Voortbouwend op Telenets expertise in het installeren, onderhouden en aanbieden van slimme diensten bij mensen thuis, lanceerde Telenet zopas de nieuwe entiteit Blossom. Die heeft als doel om het thuisladen van elektrische voertuigen (EV) eenvoudiger te maken, de consument meer controle te geven over het laadproces en fleet managers te ontzorgen.

Dann Rogge

General Manager bij Blossom

“Telenet heeft altijd als ambitie gehad om complexe markten te vereenvoudigen voor consumenten en hen op de eerste plaats te zetten, en dat is ook de ambitie van Blossom in de markt van het EV-laden”, vertelt Dann Rogge, General Manager bij Blossom. “We richten ons daarbij niet enkel op Vlaanderen, maar op de volledige Belgische markt.” Blossom biedt een totaaloplossing voor elektrisch laden waarbij het zowel de werkgever als de werknemer ontzorgt. “Als werkgever of fleet manager hoef je enkel nog een lijst in te geven met medewerkers die een EV aanschaffen en thuis een thuislader willen”, vertelt Rogge. “Blossom begeleidt je medewerkers vervolgens via een uitgestippelde customer journey door het hele proces heen: van het installeren van de thuislader tot het gebruik ervan.” 

Blossom biedt een totaaloplossing voor elektrisch laden waarbij het zowel de werkgever als de werknemer ontzorgt.

End-to-end en hardware-onafhankelijk 

“Blossom maakt gebruik van een end-to-end digitaal platform waarbij de medewerkers een app installeren en een account aanmaken om het volledige proces te doorlopen. Om de privacy te waarborgen, blijven de privégegevens van werknemers gescheiden van die van de werkgever”, aldus Rogge. In tegenstelling tot andere slimme laadoplossingen, die vaak met een gesloten systeem werken, maakt Blossom gebruik van open standaarden.

“Zo zorgen we ervoor dat onze laadoplossing onafhankelijk is van het type hardware dat je kiest, net zoals je een smartphone kiest los van je telecomprovider”, legt Rogge uit. “Dat is vooral belangrijk als je bijvoorbeeld van werkgever verandert. Zo moet je je thuislader niet per se vervangen. Andere gezinsleden kunnen hun wagen bovendien probleemloos opladen aan hetzelfde laadstation. En ook het energiemanagementsysteem is volledig onafhankelijk van het type thuislader.” 

Als werkgever of fleet manager hoef je enkel nog een lijst in te geven met medewerkers die een EV aanschaffen en thuis een thuislader willen. Wij doen de rest.

Vier mogelijkheden om slim te laden 

Blossom integreert slim laden in zijn oplossing. Daarmee optimaliseert het bedrijf het laadproces op basis van de behoeften van de gebruiker en/of de beschikbare energiebronnen. Verschillende modi worden aangeboden: snelladen, laden tegen een maximale piek, laden op zonnepanelen en laden aangestuurd door dynamische tarieven. Rogge: “Snelladen betekent laden aan een maximale snelheid, wat vooral handig is als je snel moet bijladen. Laden tegen een maximale piek houdt in dat je nooit boven een bepaald capaciteitstarief uitkomt. Wanneer je met zonnepanelen laadt, stop je eventuele energieoverschotten van je zonnepanelen in de batterij van je auto in plaats van ze naar het net te laten gaan.

Als er geen zonne-energie beschikbaar is, zal je wagen niet laden. Blossom biedt ten slotte ook de geavanceerde mogelijkheid om op basis van dynamische tarieven te laden. De laadsessie wordt daarbij aangepast op basis van de uurtarieven op dat moment.”

Onze laadoplossing is onafhankelijk van het type hardware dat je kiest. Dat is vooral belangrijk als je bijvoorbeeld van werkgever verandert. Zo moet je je thuislader niet per se vervangen.

Ecosysteem van gespecialiseerde partners 

Om haar totaaloplossing te realiseren, heeft Blossom een ecosysteem opgezet met verschillende gespecialiseerde partners. “We bouwen in de eerste plaats voort op de expertise van Telenet met het aanbieden en installeren van slimme diensten in de woning”, klinkt het. “Voor alles wat te maken heeft met slim energiemanagement doen we een beroep op Scoptvision. Zij zijn verantwoordelijk voor het technische luik van het slim laden, inclusief het ontwikkelen van het algoritme en de aansturing van de thuislader. Optimile is onze partner voor het beheer van laadpalen en laadpassen. Bothrs staat in voor de ontwikkeling van de app en heeft expertise op het gebied van digitale klantenbeleving.”

Uitbreiding naar particuliere markt 

“Momenteel richt Blossom zich enkel op de bedrijfsmarkt. We werken echter ook aan een totaaloplossing voor particulieren. We willen van elektrisch rijden een aangename ervaring maken door onze klanten maximaal te ontzorgen”, besluit Rogge.

Next article