Home » IT-Solutions » “Ook zonder programmeerkennis kan je eenvoudig apps bouwen”
IT-Solutions

“Ook zonder programmeerkennis kan je eenvoudig apps bouwen”

Met het no-codeplatform van Betty Blocks kunnen bedrijven zelfstandig mobiele apps, webportalen of backofficeapplicaties ontwikkelen, waardoor papieren formulieren en Excelsheets tot het verleden behoren en bedrijfsprocessen efficiënter verlopen. AZIRI begeleidt en ondersteunt hen bij de implementatie. Meer uitleg door Chris Obdam, CEO bij Betty Blocks, en Hans Conings, co-founder bij AZIRI.

Tekst : Sandra Gasten

Met welke uitdagingen krijgen bedrijven vandaag te maken?
Hans Conings.

Conings: “Al enkele jaren – en zeker sinds de coronacrisis – moeten bedrijven hun processen meer en meer digitaliseren. Vaak klinken termen als artificiële intelligentie (AI) of big data echter nog als verre toekomstmuziek. Bedrijven zoeken een oplossing voor eenvoudige taken, zoals werkschema’s, logistieke processen of personeelsfiches. In veel gevallen worden die al jaren op papier of in Excelsheets bijgehouden, maar vandaag lopen ze tegen de limieten van die werkwijzen aan: de mogelijkheden zijn beperkt, de ‘uitvinder’ van de spreadsheet vertrekt of de kennis verdwijnt.”

Obdam: “Onze klanten bevinden zich in tal van sectoren: de logistieke sector, overheid, juridische wereld,…  Elk bedrijf heeft software nodig, maar er is lang niet voor iedereen een product op maat beschikbaar. Zeker door de opkomst van het telewerk merken we dat processen geautomatiseerd moesten worden: de ondertekening van documenten, de reservering van bureaus op de werkvloer of tickets die volgens een tijdsslot worden verkocht.”

Is dat dan meteen ook de reden waarom de focus bij Betty Blocks op citizen development ligt?
Chris Obdam.

Obdam: “Het doel van digitale transformatie is om wendbaar te kunnen inspelen op veranderingen binnen het bedrijf of op de markt. Een van de grootste ergernissen bij medewerkers is dat bedrijfsprocessen niet efficiënt verlopen of er te traag een oplossing ter beschikking is. Soms gebeurt het dat gegevens niet goed beheerd worden of dat medewerkers zelfstandig taken in handen willen nemen. Daarom wint citizen development aan belang: niet-IT’ers binnen het bedrijf die, zonder enige programmeerkennis, software en applicaties willen ontwikkelen. En daar speelt Betty Blocks met het no-codeplatform op in.”

Hoe werkt zo’n no-codeplatform?

Obdam: “Met het platform kunnen bedrijven hun mobiele apps, webportalen of backofficeapplicaties bouwen zonder dat ze daarvoor technische kennis in huis hebben. Ons platform biedt bouwblokken aan op een ‘User Interface’-canvas, een visuele manier om processen voor te stellen. Via ‘drag and drop’ kan elke gebruiker een eigen frontend en backend bouwen. De blokken bevatten een paar commando’s met een functie of doel, en kunnen gekoppeld worden zonder dat er één regel code is geschreven. Daarnaast biedt het platform templates aan rond thema’s, zoals werkschema’s of webshops. Zo hoeft de gebruiker zelf niet na te denken over de structuur van een applicatie of webformulier.”

Dankzij ons no-codeplatform kunnen bedrijven mobiele apps, webportalen of backofficeapplicaties bouwen zonder dat ze daarvoor technische kennis in huis moeten hebben.

Wat zijn de voordelen voor bedrijven om met zo’n platform te werken?

Conings: “Enerzijds zijn er de strategische voordelen: bedrijfsprocessen verlopen efficiënter, bedrijven krijgen een competitief voordeel omdat ze sneller zijn dan concurrenten en kunnen snel op veranderingen en evoluties reageren. Anderzijds krijgen medewerkers meer zelfstandigheid. Iedereen, mensen met een IT-profiel én mensen zonder technische bagage, kan ermee aan de slag.”

Obdam: “Bovendien kunnen de applicaties uitgewisseld worden tussen bedrijfsafdelingen of bedrijven onderling. Ook vanuit IT-perspectief heeft het platform voordelen. Die afdeling krijgt de garantie dat de internetveiligheid en databeveiliging optimaal zijn en dat er veel gebruikers tegelijk kunnen inloggen. De mogelijkheden van de apps zijn ook ruimer dan die in een spreadsheet. Ook bestaande software, zoals boekhoudkundige applicaties, kan geïntegreerd worden.”

Hoe gaat AZIRI tewerk bij de installatie en ondersteuning van het platform?

Conings: “We starten eerst een ‘seeing is believing (SIB)’-project op waarbij een ‘minimum viable product’ (MVP) wordt uitgewerkt. Dat is een eerste versie van de gewenste automatisering die de mogelijkheid biedt om de resultaten van enkele mandagen werk te evalueren, de technologie te leren kennen, te bekijken hoe het platform het werk van de medewerkers kan vergemakkelijken, enz. zonder dat er al van enig engagement of samenwerking sprake is. Daarna volgt de implementatie. Een klant kan zelf kiezen in welke mate hij onze ondersteuning wil. Vaak kiest hij ervoor om zich bij de eerste projecten te laten begeleiden. Wanneer de klant het platform en de aanpak beet heeft, wordt onze rol kleiner. Daarnaast zijn er ook klanten die projecten van a tot z door ons laten uitvoeren. Alle vormen van samenwerking zijn mogelijk.”

Obdam: “Hoewel het no-codeplatform processen vereenvoudigt, blijft begeleiding belangrijk. Software maken, is uitzoeken welke behoeften er in het bedrijf leven. Een klant kan denken een fiets nodig te hebben, terwijl een step een betere oplossing kan zijn. Wie de mogelijkheden van het platform eens wil testen, kan daar via enkele eenvoudige stappen op onze website mee starten.”


Met dank aan:

Next article