Skip to main content
Home » Future of Work » Één visie, twee leiders, grenzeloze ambities
Future of Work

Één visie, twee leiders, grenzeloze ambities

In samenwerking met
ZIN Brussel
In samenwerking met
ZIN Brussel

Vijftien jaar na de oprichting van Drees & Sommer België is de vastgoedspecialist klaar voor een nieuw hoofdstuk. Centraal daarbij: grenzeloze samenwerkingen, een tweeledig leiderschap en focus op duurzaamheid en slimme gebouwen. Johan De Vries en Michael Moradiellos leiden Drees & Sommer deze nieuwe fase in.

Johan De Vries en Michael Moradiellos, Directeurs Drees & Sommer

Hoe is Drees & Sommer België ontstaan? 

Michael: Drees & Sommer België zag 15 jaar geleden het levenslicht op vraag van internationale klanten, onder meer bij de ontwikkeling van een shopping mall in Machelen. We waren actief in transacties en het ondersteunen van investeerders, vooral in logistieke en industriële projecten. Een keerpunt was de opstart van het ZIN-project, de herontwikkeling van de oude WTC-torens in de Brusselse Noordwijk. Dat gebouw betekende, zeker voor die periode, een mijlpaal in circulariteit en duurzaamheid. Vandaag zijn we bij Drees & Sommer België met 15 mensen, maar daar hoeft het niet bij te blijven. We willen het bedrijf zeker verder uitbouwen, richting industrie, projectmanagement en innovatieservices.

Jullie hanteren sinds kort een co-leiderschapsmodel, met Johan die vanuit Nederland werkt en Michael vanuit België. Waarom is dat? 

Johan: Bij Drees & Sommer hanteren we het principe “wij volgen de klant”. En in de markten waarin wij actief zijn, bestaan eigenlijk geen harde landsgrenzen. Vanuit Nederland kunnen wij bijvoorbeeld klanten bedienen met diensten die we niet officieel in België aanbieden. We hebben veel klanten in de zone tussen de haven van Antwerpen en die van Rotterdam. Voor een Dow Chemical in Terneuzen is het logischer om hen vanuit België te bedienen. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat we veel van elkaar kunnen leren en kennis kunnen delen, bijvoorbeeld over projectmanagement of ESG. We willen in België ook meer en grotere langetermijnprojecten opzetten en geïntegreerde services aanbieden. Zo evolueren we naar een one stop shop voor onze klanten.

Sluishuis Amsterdam

Hoe is de aandacht voor duurzaamheid geëvolueerd de voorbije jaren? 

Michael: Ik ben sinds 2017 bij Drees & Sommer en je voelt dat die aandacht alleen maar is toegenomen. Toen waren er al veel vragen over duurzaamheid, maar vaak ontbrak de juiste ondersteuning. Dat is een rol die wij meer en meer zijn gaan opnemen: advies geven rond circulair bouwen, de toepassing van EU taxonomy of het behalen van certificaten. We hebben daar de afgelopen jaren veel expertise rond opgebouwd, en dat is ook een commerciële troef geworden. Zeker rond grote infrastructuurprojecten als luchthavens, havens of industriële gebouwen willen we dat als hefboom inzetten.

Duurzaamheid is vandaag geïntegreerd in alles wat we doen.

Johan: Duurzaamheid is vandaag geïntegreerd in alles wat we doen. Een duurzaamheidscheck is nu het startpunt van elk nieuw project dat op onze bureaus belandt. Het is veel meer dan een groen “sausje” dat over een project wordt gegoten en alleen maar kosten meebrengt. Neen, het creëert extra waarde en opent zakelijke opportuniteiten. Ook innovatie en digitalisering zijn twee sleutelelementen die we telkens met duurzaamheid proberen te combineren. Daarbij leren we ook van collega’s in pakweg de UK, Duitsland of Luxemburg, die elk hun specialismes hebben.

Jullie hebben in Nederland en Duitsland recent verschillende sleutelprojecten afgeleverd. Hoe kunnen die Vlaamse klanten en stakeholders inspireren? 

Johan: Klopt, ik denk dan aan het Valley-project en het Sluishuis in Amsterdam of het logistieke centrum van Levi’s in Duitsland. Voor het Valley-project deden we bijvoorbeeld een beroep op ons gespecialiseerde façade-team om het ontwerp mogelijk te maken. Voor het nieuwe Post-project in Rotterdam is dat trouwens ook het geval. Het Sluishuis was dan weer een residentieel project dat op het water is gebouwd, wat qua engineering heel wat uitdagingen meebracht. Dat is kennis die we nu graag internationaal willen uitdragen, ook in Vlaanderen. We werken daarbij graag met lokale partners, zoals specialisten in waterstof bijvoorbeeld. Zo kunnen we een volledige full service aanbieden. Ik ben er ook van overtuigd dat er in Vlaanderen heel wat klanten zijn die op zoek zijn naar de excellentie en kwaliteit die wij kunnen leveren.

Valley Amsterdam

Michael: Ook voor onszelf zijn zulke uitdagende projecten waardevol, bijvoorbeeld omdat ze helpen om talent aan te trekken en te behouden. Wie bij Drees & Sommer komt werken, weet dat hij of zij interessante zaken zal mogen doen.

Next article