Home » Future of Work » 5 scenario’s voor een future proof werkomgeving
Future of Work

5 scenario’s voor een future proof werkomgeving

Annick Vandenbulcke

Annick Vandenbulcke

Managing Director

Colliers

Hoe zullen we binnen tien jaar werken? Een recente studie van Colliers over de toekomst van de werkomgeving leverde vijf (combineerbare) scenario’s op waar bedrijven zich op kunnen baseren om hun werkomgeving nu alvast future proof te maken.

Tekst: Joris Hendrickx

Vandenbulcke: “Onze collega’s baseerden zich voor deze studie op drie pijlers. Ten eerste bekeken ze in hoeverre het bewustzijn rond duurzaamheid zal doorbreken en welke maatregelen daar uit zullen voortkomen. Een tweede pijler gaat over in hoeverre artificiële intelligentie (AI) zal doorbreken en welke impact dat dan zal hebben op bepaalde jobs. Een derde factor is de uitrol van het 5G-netwerk: welke invloed zal dit hebben en zal het enkel worden uitgerold in de steden, of over het hele land?”

1 STATUS QUO

“Bedrijven blijven zich focussen op korte termijn rentabiliteit. Duurzaamheidsinitiatieven beperken zich tot cosmetische ingrepen, waardoor ook de mobiliteitsproblemen blijven voortduren en telewerken de norm wordt. De meesten werken liefst als werknemer. Bedrijven blijven hiërarchisch georganiseerd. De impact van AI is minimaal, waardoor de aangeworven profielen nauwelijks veranderen. De focus ligt op kostenoptimalisatie en efficiëntie, en minder op het creëren van een werkomgeving waar mensen zich goed voelen. Hierdoor gaan we mogelijk terug naar kleinere basic werkplekken. Flexibiliteit wordt belangrijk, waardoor bedrijven ook voor coworkingspaces kiezen waarbij ze niet vasthangen aan lange termijncontracten.”

2 VERREGAANDE ENERGIETRANSITIE

“Er worden maatregelen genomen om de klimaatverandering tegen te gaan en men denkt eerder op lange termijn. Mensen hechten meer belang aan hun levenskwaliteit en gaan parttime werken. Autonomie wordt belangrijker dan beloning. Bedrijven willen contact houden met hun medewerkers en blijven dus contracten voor onbepaalde termijn aanbieden. Men zal de voorkeur geven aan een werkomgeving die goed geconnecteerd is met het openbaar vervoer. Daarnaast evolueren we naar gemengde campussen, waardoor de woon-werkverplaatsingen verminderen. De werkomgeving zal zich sterker focussen op het welzijn van medewerkers en mee door hen worden ontworpen. We gaan naar meer diverse, aangename en geïntegreerde werkomgevingen die openstaan voor de buitenomgeving.”

3 DECENTRALISATIE NAAR DE REGIO’S

“AI heeft een grote impact. Zo ontstaat een elite van freelancers waarvan de job niet kan worden overgenomen door AI. Zij hebben nu eenmaal veel gezochte competenties en kunnen dus vrij kiezen voor wie ze willen werken. Het werk is voor de meesten niet langer de belangrijkste factor. Veel mensen hebben meerdere werkgevers, omdat ze dat zo willen of omdat het nodig is. De grote steden worden zodanig duur dat er polen worden gevormd in de secundaire steden. Medewerkers zullen verspreid over meerdere (en kleinere) coworkinghubs werken, in een secundaire stad dichtbij hun woonplaats.”

4 SURVIVAL OF THE FITTEST

“Er ontstaat een groot verschil tussen de mensen die wel en niet worden geïmpacteerd door AI. De meeste mensen moeten verschillende jobs combineren. De kleine groep die een grote toegevoegde waarde blijft hebben, geniet van meer voordelen en wordt nog meer gegeerd. De war for talent wordt dus alleen nog maar groter. Door de digitalisering zal er meer virtueel worden samengewerkt. De meest gekwalificeerde profielen zullen worden samengebracht in een hoogwaardig hoofdkantoor, terwijl de anderen vooral in de regionale (en goedkopere) kantoren zullen werken. Mvo-initiatieven zijn vooral bedoeld voor de branding van het bedrijf. Er is geen connectie tussen de waarden van de bedrijven en die van de werknemers.”

5 TECHNOLOGISCHE AFHANKELIJKHEID EN PROFESSIONELE ONAFHANKELIJKHEID

“De technologie dringt het privéleven in hoge mate binnen, en dat wordt ook geaccepteerd omdat dat het leven gemakkelijker maakt. De meesten werken op zelfstandige basis. Bedrijven focussen zich op productiviteit en minder op kwaliteit van leven. Men heeft weinig vertrouwen in de grote bedrijven en verkiest dus eerder om onafhankelijk in kleine structuren te werken. Grote bedrijven zullen hubs, platformen en ecosystemen opzetten om hun eigen werknemers te laten samenwerken met kmo’s en freelancers. De kwaliteit van de werkomgeving wordt een manier om talent aan te trekken. De hoofdkantoren worden eerder sober en niet te opzichtig.”

Next article