Skip to main content
Home » Ondernemen » Uw bedrijf overdragen of verkopen? Start op tijd met de voorbereidingen!
Sponsored

Uw bedrijf in de juiste handen achterlaten, dat regelt u niet zomaar in een vingerknip. De belangrijkste succesfactor voor een vlotte overdracht is tijd. Wanneer begint u het best aan de voorbereidingen op deze grote stap? We vragen het aan Cedric Salembier, specialist Opvolging & Overnames bij Van Breda Advisory.

Cedric Salembier

Specialist Opvolging & Overnames Van Breda Advisory

Hoelang kan het duren om een bedrijf verkoops- of overnameklaar te maken? 

“Wij adviseren doorgaans om gemiddeld vijf tot tien jaar te rekenen, al hangt dat uiteraard sterk af van dossier tot dossier. Het pure verkoops- of overnameproces neemt al snel een jaar in beslag, maar de periode voor dat proces is minstens even belangrijk.” 

Wat zou dan in die periode precies moeten gebeuren? 

“Het is in die periode alvast nuttig om uw bedrijf te laten waarderen. Er zijn hiervoor verschillende waarderingsmethodes, maar de populairste blijft het onder de loep nemen van de operationele cashflow. Hiervoor bekijkt u de historische cijfers. Het is van doorslaggevend belang om een potentiële koper goede cijfers te laten zien, en dat liefst drie jaar op rij. Dat maakt dat u al snel aan minstens vijf jaar voorbereiding komt vooraleer u de zaak kan overdragen.”

Gemiddeld moet je op vijf tot tien jaar rekenen om je bedrijf overnameof verkoopsklaar te maken.

Is tijd ook een cruciale factor bij een overname binnen de familie? 

“Absoluut. Van de ene op de andere dag het bedrijf laten overnemen door één van de kinderen is een nogal optimistisch plan. Het is belangrijk om samen een strategie te bepalen en een duidelijk stappenplan op te maken. Niet overhaast, maar op een aanvaardbaar tempo. Ook een succesvolle overname binnen de familie vraagt inderdaad tijd.” 

Het is vaak ook een grote emotionele stap om als zaakvoerder uw levenswerk los te laten. 

“Inderdaad, en ook dat vraagt tijd. U moet er zelf helemaal klaar voor zijn. Van de ene dag op de andere stoppen, is niet realistisch. Vandaar dat de zaakvoerder bij een overdracht vaak nog even als mentor of coach optreedt en de opvolger begeleidt. Het is dan belangrijk om in samenspraak een tijdstip af te spreken waarop het roer definitief uit handen wordt gegeven. Bovendien moet u ook het beruchte zwarte gat opvangen. Investeer net daarom ook op voorhand in hobby’s of passies naast het werk. En opnieuw: neem ook hier uw tijd voor. Haast en spoed kunnen het succes van een verkoop of overdracht op heel wat vlakken in de weg zitten!” 

Next article