Home » Facility Management » Vijf criteria om te kunnen evolueren naar hybride werken
Facility management

Vijf criteria om te kunnen evolueren naar hybride werken

In samenwerking met
In samenwerking met

Sinds de coronaperiode werken steeds meer organisaties hybride. Daarom lanceerde de Belgische vereniging voor facility management belfa het streamingconcept Workplace eXperiences (WeX). Dit spitst zich vanuit verschillende specialiteiten toe op wat nodig is om te kunnen evolueren naar het hybride werken. 

Sangara Klespis

Verantwoordelijke WeX stream & belfa-bestuurder 

Bruggen bouwen tussen specialiteiten 

Sangara Klespis: “Verschillende disciplines zoals HR, IT, finance en facility management moeten steeds meer samenwerken en kennis uitwisselen om de strategische doelstellingen van de organisatie te kunnen bereiken. WeX bevindt zich op het kruispunt hiervan. Wij praten met de verschillende domeinen, maar ook bv. schrijvers, filosofen, psychologen om bruggen te bouwen en een holistisch zicht te krijgen op de (r)evoluties van de werkomgeving.” 

Verschillende disciplines zoals HR, IT, finance en facility management moeten steeds meer samenwerken en kennis uitwisselen om de strategische doelstellingen van de organisatie te kunnen bereiken.

Naar het hybride werken op basis van vijf criteria 

“De beslissing over hoe een organisatie best evolueert naar een hybride manier van werken moet gebeuren op basis van vijf criteria die met elkaar zijn geconnecteerd en interageren”, legt Sangara Klespis uit: 

1
Het menselijke kapitaal is een zeer belangrijk criterium. In welke mate en op welk niveau kan je talent aantrekken, houden, engageren en ontwikkelen? Aan welk talent heb je nu én in de toekomst behoefte? Naast HR is dit ook een domein voor facility management en andere delen van de organisatie.

2
Ook de cultuur van de organisatie en haar maturiteit om deze in stand te houden is zeer belangrijk. Daarbij hoort eveneens in welke mate iedereen begrijpt voor welke taken men best op kantoor werkt en welke vanop afstand kunnen. 

3
Verder zijn ook het type van klanten, de sector en de capaciteit om competitief te zijn en te blijven cruciaal. Het implementeren van het hybride werken moet in ieder geval op een duurzame manier gebeuren. Dat vergt reflectie en strategische planning, maar ook actie. Enkel door te handelen kan men leren. 

4
Daarnaast is er de werkplek. Afwisselend werken op kantoor, thuis en in hubs (in gedeelde werkplekken), lijkt de voorkeur van de meerderheid te genieten. Het hele ecosysteem aan talenten moet worden georganiseerd en kunnen samenwerken in deze hybride omgeving. Vervolgens moet je hieraan blijven werken op basis van de feedback van de gebruikers. 

5
In functie van de strategie en de digitale maturiteit van de organisatie moet worden bepaald hoe en in hoeverre de hybride manier van werken kan worden ingevoerd en continu aangepast. Ook hier is een goede samenwerking tussen verschillende domeinen dé sleutel tot succes. 


Volg ons op sociale media, in de pers en via onze podcasts WeX TALKS, de 1ste onafhankelijke podcast in België die zich toespitst op Workplace & Facility Management.

Next article