Skip to main content
Home » Business Guide » “Slimme en proactieve zoektocht naar IT-talenten loont”
Business Guide

“Slimme en proactieve zoektocht naar IT-talenten loont”

In samenwerking met
In samenwerking met

Het juiste IT-talent vinden voor een job of project is allesbehalve eenvoudig, waardoor veel bedrijven hierop vastlopen. Een gespecialiseerde staffing & sourcing-partner kan dat met een slimme en proactieve aanpak op maat doorbreken.

Erik Govaerts

Account manager bij WESTPOLE Benelux

Wat maakt staffing & sourcing in IT zo uitdagend? 

Erik Govaerts, account manager bij WESTPOLE Benelux: “Staffing & sourcing is een dynamisch gegeven dat de marktconjunctuur vertaalt. In een hoogconjunctuur zoals nu is het een grote uitdaging om consultants te vinden. Hun prijzen zijn dan hoog, waardoor klanten dreigen af te haken. WESTPOLE fungeert daarom als een tussenschakel die twee partijen met elkaar aligneert: onze consultants en de bedrijven die er een beroep op doen. We dienen beide partijen te charmeren en gelukkig te houden.” “Vooral consultants zijn vandaag selectiever geworden en willen niet altijd zomaar voorgesteld worden indien hun competenties overeenkomen met wat de klant vraagt. Zij willen eerst weten wie de klant is, in welke markt hij actief is, wat zijn plannen zijn, hoever hij staat op IT-vlak,… Maar ook met hun persoonlijke voorkeuren en situatie dienen we rekening te houden. Work-lifebalance en remote kunnen werken zijn sterk in opmars geraakt de laatste jaren. Dat vraagt een aanpassing van de markt en onze positie als partner naar onze klanten. Ook ons intern HR-beleid past zich aan deze nieuwe tendensen aan.”

Sinds enkele jaren is er een chronisch tekort aan talent dat de door de klant gevraagde technologieën snel genoeg kan verwerken.

Welke impact heeft de steeds snellere digitalisering? 

“Sinds enkele jaren is er een chronisch tekort aan talent dat de door de klant gevraagde technologieën snel genoeg kan verwerken. Mensen die gedurende lange tijd op eenzelfde missie hebben gewerkt of personen die te lang actief waren rond een bepaalde technologie lopen achterop. Zij hebben zich sommige nieuwe competenties niet of onvoldoende eigen gemaakt. Opleiding en vorming blijven daarom een belangrijke factor in deze snel evoluerende markt. Onze klanten worstelen daar trouwens zelf ook mee. Net daarom halen ze soms graag een externe consultant aan boord die zijn kennis kan delen met de interne mensen.”

Welke aanpak hanteren jullie om zo snel mogelijk de juiste match te kunnen maken? 

“Vanuit WESTPOLE geloven we in maatwerk. Klassiek gaat men bij staffing & sourcing op basis van een vraag van een klant en met een tijdslimiet zoeken naar een profiel met specifieke skills en taalkennis voor een bepaalde periode en functie. Dat is echter een reactieve manier van werken. Om het voor alle partijen comfortabeler te maken, proberen wij eerder proactief te zijn. Dankzij de nauwe band met onze klanten weten wij sneller welke projecten eraan komen, welke functies vrijkomen en met welke uitdagingen zij worstelen. Hierdoor kunnen wij hier samen met de klant ook sneller een antwoord op bieden en vergroten we de kans om de juiste persoon te kunnen voorstellen.”

Dankzij de nauwe band met onze klanten weten wij sneller welke projecten eraan komen, welke functies vrijkomen en met welke uitdagingen zij worstelen.

Hoe gaan jullie verder dan het klassieke staffing & sourcing-verhaal? 

“In het uitzonderlijke geval dat een intern beleid bij een klant geen externe consultants via ons toelaat, kunnen we een ‘try & hire’-formule voorstellen. Wij zoeken dan in ons netwerk naar het geschikte profiel. Op een transparante manier stellen we die persoon eerst via ons tewerk als consultant, met de optie voor de werkgever om hem of haar af te werven. Eventueel kunnen we aan deze formule ook een opleidingstraject vooraf laten gaan. Zeker wanneer door bijvoorbeeld veranderingen binnen het bedrijf meerdere personen nodig zijn met dezelfde competenties, is dat een veelgebruikte optie. We beschikken hiervoor over gespecialiseerde opleidingspartners, maar kunnen zo’n traject ook zelf organiseren. Ook met VDAB, Forem en Technobel hebben we al baanbrekende en succesvolle opleidingstrajecten uitgewerkt. Dankzij de vele samenwerkingsopties en technologische expertises die wij aanbieden, kunnen wij steeds flexibel en op maat werken. Daarnaast bekijken we op een transparante manier samen met iedere klant wat voor hem de beste oplossing is voor zijn uitdaging. Hierdoor beschouwen klanten ons als een echte partner.” 

Next article