In een wereld die er niet bepaald eenvoudiger op wordt, zal de roep om samenwerking steeds luider klinken. “We moeten af van het doemdenken. Samen kunnen we grenzen verleggen”, klinkt Vlaams minister-president Jan Jambon strijdvaardig.
In onze samenleving is de voorbije jaren een zekere ‘droefheid’ geslopen. Het gevolg van een opeenvolging van crisissen: de bankencrisis, de aanslagen, de pandemie en de huidige oorlog in Oekraïne. Het bloedvergieten aan de grenzen van Europa veroorzaakt enorm veel menselijk leed, maar wekt daarnaast ook op economisch vlak het recessiespook weer tot leven.
Flanders Technology & Innovation
We raken het soms verleerd om vooruit te kijken. We verliezen ons geloof in de toekomst, laten na om trots te zijn op wat we wél allemaal hebben. Daarom gaan we Flanders Technology & Innovation (FTI) vanaf volgend jaar naar een breed publiek herlanceren. Ik kijk nu al uit naar de festivalweek in maart 2024, waarin we onze kinderen en kleinkinderen zullen tonen welke kroonjuwelen Vlaanderen rijk is. Topbedrijven en onderzoeksinstellingen die tot aan de andere kant van de planeet ontzag inboezemen. Universiteiten en hogescholen waar de strafste breinen iedereen verbluffen. Daarom heb ik beslist om rond de nieuwe FTI een nieuwe vennootschap op te richten. Een innovatieve broedplek waar de overheid, privébedrijven en kennisinstellingen hun krachten bundelen om oplossingen te zoeken voor de grote uitdagingen waar we als maatschappij voor staan. Ik geloof namelijk stellig dat we met onze hersenen en innovatiekracht het leven van de mensen beter, mooier en creatiever kunnen maken.
De kracht van Vlaanderen zit in de ‘doekomst’: een toekomst die we samen creëren op basis van heldere, doelgerichte keuzes.
Grenzen verleggen
Dat vereist uiteraard een positieve maatschappelijke ingesteldheid. We moeten af van het doemdenken. Ik roep dan ook iedereen op om de schouders onder dit project te zetten. Laten we ervoor zorgen dat onze neuzen in dezelfde richting wijzen. Als ieder van ons op zijn of haar eilandje blijft, gaan we weinig potten breken. De kracht van Vlaanderen zit in de ‘doekomst’: een toekomst die we samen creëren op basis van heldere, doelgerichte keuzes. Overheden, bedrijven, belangengroepen, burgers: allemaal botsen we weleens op onze limieten om onze dromen waar te maken. Maar als we in vertrouwen samenwerken en onze kennis en data weten te verzilveren, kunnen we grenzen verleggen. Daar ben ik rotsvast van overtuigd.
Vooruitgangsgeloof
Als minister-president zal ik in het nieuwe jaar alles op alles zetten om dit vooruitgangsgeloof zo breed mogelijk te verspreiden. Ik zal daarbij de steun van het bedrijfsleven goed kunnen gebruiken. Een nieuwe publicatie als deze ‘Business Guide’ verwelkom ik dan ook met veel plezier. Deze campagne is niet enkel heel informatief, maar geeft ook hoop in donkere dagen. Bedankt alvast om de boodschap mee te verspreiden.