Skip to main content
Home » Business Guide » [opinie] De burger is het vertrouwen in de Euro kwijt, en Bitcoin biedt een alternatief.
Business Guide

[opinie] De burger is het vertrouwen in de Euro kwijt, en Bitcoin biedt een alternatief.

Quinten François, EXPERT CRYPTOCURRENCY EN AUTEUR ‘DE BITCOINREVOLUTIE’

12,3%… Zoveel bedraagt de inflatie in oktober in ons land. In Nederland, een van de rijkste landen van Europa, wordt een inflatie opgemeten van maar liefst 16,9%. In de eurozone stijgt de inflatie in oktober naar een historisch hoogtepunt van 10,7%. En dit terwijl experts al sinds maart van dit jaar voorspellen dat de inflatie zijn piek zou bereikt hebben, en politici en bankiers zich verschuilen achter de gemakkelijke uitvlucht van erg hoge energieprijzen. Maar waar het zéker niets mee te maken heeft is het feit dat de balans van de Europese Centrale Bank gestegen is van 4,7 biljoen Euro begin 2020 naar 8,8 biljoen Euro nu. Nu goed, we zitten met een hoge inflatie, die er zonder de hoge energieprijzen ook wel gekomen zou zijn. Het ‘bijdrukken’ van zulke enorme hoeveelheden geld blijft nooit zonder gevolg.

Zombie-economie

Het volk heeft een lange tijd in economische hoogconjunctuur geleefd en niet stilgestaan bij het feit dat onze economie ook nog wel eens in moeilijkheden zou kunnen komen. De harde realiteit is dat de inflatie dit jaar op zijn hoogste punt in 40 jaar staat, dat landen als Italië en Griekenland eigenlijk failliet zijn en onvermijdelijk evolueren naar een zombie-economie die artificieel in leven moet worden gehouden. Dit alles is het resultaat van een monetair systeem dat gebouwd is op wankele fundamenten, onverantwoorde en ongecontroleerde geldcreatie tijdens corona en historisch hoge overheidsschulden. Tel daarbij een oorlog in Europa op met bijkomende torenhoge energieprijzen en je krijgt de huidige situatie. Nu wordt alles op alles gezet om deze woekerende inflatie onder controle te krijgen, waarbij gezocht wordt naar de dunne lijn tussen het niet vernietigen van onze economie en het drukken van de inflatie. Het vertrouwen in fiat munten zoals de Euro en de dollar heeft de laatste jaren een serieuze deuk gekregen, en wat we momenteel zien doet daar geen goed aan. Mensen beginnen dan ook te zoeken naar alternatieven, om niet afhankelijk te moeten zijn van enkele beleidsmakers die met de handen aan de knoppen zitten.

Uiteraard zijn er goede kanten aan ons systeem, want we hebben onder het huidige model een enorme vooruitgang in welvaart gekend. Maar er zijn ook overheidsschulden gemaakt die onmogelijk nog ooit kunnen worden terugbetaald. En er is ook de mogelijkheid dat ditzelfde systeem ons vele jaren terug in de tijd kan gaan katapulteren als de centrale banken niet met de nodige doortastende oplossingen komen.

Zekerheid in tijden van onzekerheid

Het feit dat ons monetair systeem niet houdbaar is op lange termijn is ook de makers van Bitcoin niet ontgaan. Deze persoon (of waarschijnlijker, dit collectief) heeft Bitcoin zodanig geprogrammeerd dat het in theorie het beste geld in de geschiedenis van de mensheid is. Een voorspelbare inflatie die elke 4 jaar halveert, een maximale hoeveelheid die ooit kan bestaan, een munt waar niemand met de handen aan de knoppen zit en waarbij naar goeddunken kan worden van bij gecreëerd. Voeg daar nog aan toe dat Bitcoin geen nationale vlag of overheid achter zich heeft die het controleert, het ook splitsbaar is in 100 miljoen deeltjes en het transparant en fraude-resistent is, maakt dat het in theorie een perfect alternatief is voor onze Euro. Het is zoals goud, maar dan beter, en met geprogrammeerde zekerheden. Een zekerheid dat we momenteel wel kunnen gebruiken.

Bitcoin mag dan wel een alternatief zijn voor ons huidig monetair systeem, het heeft zich het laatste jaar nog niet echt bewezen. Net als alle andere activaklassen is Bitcoin sinds november 2021 aan een beweging naar beneden bezig. Komt het wel goed met de moeder der cryptomunten? Persoonlijk denk ik dat we nu in een fase van algemene financiële – en economische paniek zitten. Maar we zien wel vaker dat in tijden van paniek in financiële markten en de economie, alles gedurende een bepaalde tijd naar beneden gaat, waarna bepaalde activa zich herstellen en anderen blijven aanmodderen. Dit duurt doorgaans ongeveer een jaar, indien er zich geen nieuwe ontwikkelingen voordoen, en we zitten nu aan een jaar na de eerste sell-off van alle financiële activa’s. Nu zou het moment moeten aangebroken zijn dat Bitcoin zich begint te bewijzen, en doet waarvoor het gemaakt is; namelijk een alternatief bieden voor een noodlijdend monetair systeem. De zekerheid in tijden van onzekerheid, ondanks de nog steeds volatiele aard van de cryptomunt.

Ik geloof dat Bitcoin matuur genoeg is om deze verantwoordelijkheid te dragen, en ik geloof dat het de komende jaren meer en meer kapitaal zal aantrekken dat bang wegvlucht van de Euro en andere wereldmunten. Wat het wordt zullen we zien, maar de huidige ‘perfect storm’ biedt grote adoptiemogelijkheden voor de digitale munt.

Next article