Home » Business Guide » Hoe zal de werkplek van morgen er uitzien?
Business Guide

Hoe zal de werkplek van morgen er uitzien?

In samenwerking met
Door te werken vanuit coworking spaces kunnen werknemers hun pendeltijd verminderen, maar toch onder de mensen blijven.
In samenwerking met
Door te werken vanuit coworking spaces kunnen werknemers hun pendeltijd verminderen, maar toch onder de mensen blijven.

In de toekomst zal de werkplek – zowel de fysieke als de digitale – er heel anders uitzien. Vooral de werkplekervaring zal daarbij centraal komen te staan.

Tekst: Joris Hendrickx

Tanja Barella, Director bij belfa.

Combinatie van fysieke en digitale werkplekken

Barella: “Ook na corona zullen werknemers deels blijven telewerken. Daarvoor zijn heel wat goede tools nodig die integraal deel uitmaken van de werkplekervaring. Artificiële intelligentie zal – zeker voor millennials – als het ware een personal assistant worden.”

“Het kantoor daarentegen zal vooral belangrijk blijven om collega’s te blijven zien en de feeling met het bedrijf te behouden. Het kantoor zal zich vooral focussen op het bevorderen van interactie en creativiteit, met meer knusse hoeken en minder typische eilanden.”

“Daarnaast zullen heel wat werknemers werken vanuit coworking spaces. Op die manier kunnen ze hun pendeltijd verminderen, terwijl ze toch onder de mensen blijven. Dat zullen ook mensen uit andere sectoren zijn, wat heel wat interessante ontmoetingen en kruisbestuivingen mogelijk maakt”, aldus Barella.

Werknemers moeten worden betrokken

“In cocreatie met de werknemers moeten bedrijven goed nadenken over het waarom en hoe van de werkplek. Het zijn nu eenmaal de werknemers, de gebruikers van de werkplek, die zorgen voor de business. Waarom willen werknemers een andere werkplek, en hoe moet die er dan uitzien? Door hen te betrekken zullen zij zich waardevoller voelen en productiever worden. Dit betekent een zeer goede samenwerking tussen HR en Facility.”

In de toekomst zou het best kunnen dat er workplace experience manager functies worden gecreëerd.

Meer aandacht voor wellbeing

Barella: “Vroeger viel facility management vaak onder het financiële departement. Vandaag verschuift dat steeds meer richting HR of zelfs c-level omdat wellbeing belangrijker wordt.”

“Dat gaat niet enkel over de tevredenheid van de werknemers, maar ook over de samenwerking die moet worden gestimuleerd. Vervolgens zal dat dan ook de productiviteit, de relatie met de klant en de business bevorderen.”

Workplace experience manager als centrale figuur

“In de toekomst zou het best kunnen dat er workplace experience manager functies worden gecreëerd. Die zal dan de connectie maken tussen verschillende afdelingen zoals HR, facility management en IT, en daar als centrale figuur in de gesprekken ook overal van op de hoogte moeten zijn.”

Belfa, voluit de Belgian Facility Association, is de nieuwe naam voor de Belgische vakvereniging voor facility management die voorheen gekend was als IFMA Belgium. De vzw bestaat al 20 jaar, telt meer dan 1.000 leden en stelt onder de noemer ‘Exchange – Expertise – Evolve’ alles in het werk om de FM professional op het terrein optimaal te vertegenwoordigen en te ondersteunen.

Next article