Home » Business Guide » Digitale opleidingen openen veel perspectieven
Business Guide

Digitale opleidingen openen veel perspectieven

In samenwerking met
foto: Bastien Lafalize.
In samenwerking met
foto: Bastien Lafalize.

De gezondheidscrisis doet de vraag naar gespecialiseerde digitale profielen toenemen. Dit vraagt om passende opleidingen, vooral voor personen in een omscholingsproces.

Jean-Benoît Hoet

Head of Engagement

vzw BeCode

Sinds een aantal jaren maken nieuwe digitale beroepen in veel sectoren een sterke evolutie door. En de huidige gezondheidscrisis en de beperking van het aantal fysieke contacten, hebben de hoeveelheid telewerk enkel en alleen maar doen toenemen.

Van scholing naar omscholing

Zoals Jean-Benoît Hoet, Head of Engagement van de vzw BeCode, onderstreept: “Organisaties moeten steeds meer inzetten op digitaal. Ze moeten hun medewerkers opleiden door ze om te scholen of bij te scholen in de nieuwste technologieën … Of nieuwe profielen zoeken op de arbeidsmarkt.”

De 7 maanden durende fulltime opleiding en de 3 maanden durende bedrijfsstage, resulteren doorgaans in een concrete jobaanbieding.

Om aan de behoeften van bedrijven te voldoen, biedt de vzw onder meer 7 maanden durende opleidingen aan in domeinen zoals artificiële intelligentie, web development en cybersecurity. “De opleidingen zijn bedoeld voor werknemers, maar ook voor mensen die moeite hebben om hun plaats op de arbeidsmarkt te vinden én dromen van een nieuwe loopbaan in een sector met heel wat toekomstperspectief.”

Die aanpak blijkt te werken: al meer dan 1400 personen konden op die manier een job vinden.

Van opleiding naar re-integratie op de arbeidsmarkt

Voor deze laatste, meer kwetsbare doelgroep, gaat de begeleiding overigens nog een stap verder. Jean-Benoît Hoet: “Ons ultiem doel is de re-integratie op de arbeidsmarkt. De 7 maanden durende fulltime opleiding en de 3 maanden durende bedrijfsstage, resulteren doorgaans in een concrete jobaanbieding. Om dit doel te kunnen realiseren brengen we de reële, digitale behoeften van bedrijven in kaart.”

Voor alle duidelijkheid: om een opleiding in web development te volgen, zijn geen diploma’s en basiskennis vereist. Maar volgens Hoet is er voor de opleidingen in cybersecurity en artificiële intelligentie wel enige voorkennis nodig.

foto: Dwayne Baffour

Korte of lange opleidingen

De digitale behoeften van een bedrijf kunnen variëren, afhankelijk van de grootte van de onderneming of de sector waarin het actief is. Daarom biedt de vzw ook kortere, transversale en gepersonaliseerde opleidingstrajecten aan die voldoen aan de specifieke behoeften van het bedrijf in kwestie.

Sinds februari heeft ze bovendien nieuwe, 20-dagen durende opleidingsprogramma’s gelanceerd om medewerkers op te leiden in Natural Language Processing en/of om hen voor te bereiden op een carrière als cloud security operator.

Er worden ook korte opleidingstrajecten aangeboden om digitale basisvaardigheden te verwerven of om interfaces te ontwerpen. Gebruikers kunnen zo in contact komen met de producten van een bedrijf, wat ook wel UX-design wordt genoemd.

Is jouw bedrijf op zoek naar digitale profielen of een reskillings- of upskillingstraject in ICT voor jouw medewerkers? Surf dan snel naar de website van BeCode.org.

Next article