Home » Business Guide » De impact van corona op fusies en overnames
Business Guide

De impact van corona op fusies en overnames

In samenwerking met
In samenwerking met

Corona zorgde voor een sterke shift naar intracontinentale en lokale transacties op de M&A-markt. “Een trend die zich ook in 2021 zal doorzetten”, voorspelt Marc De Clerck, Managing Partner bij CDI Global & MdcStratCon.

Marc De Clerck

Managing Partner

Welke impact had corona op het M&A-proces?

“Virtueel werken is de standaard geworden, en dat heeft heel wat zaken efficiënter gemaakt. Anderzijds is er een negatieve impact op het opbouwen van relaties en wederzijds vertrouwen. Ook is het moeilijker om vanop afstand een goed zicht te krijgen op de cultuur, welk soort mensen er werken, hoe de infrastructuur eruit ziet en hoe het bedrijf in het algemeen functioneert. Zeker op internationale acquisities heeft dat een grote invloed gehad, waardoor we een sterke shift hebben gezien naar meer lokale, intracontinentale transacties.”

“Transacties met andere continenten lukken meestal enkel nog als de kopende partij daar al lokaal aanwezig is. Maar ook vanuit CDI Global kunnen we hierin een meerwaarde bieden dankzij onze vele lokale kantoren.”

Heel wat bedrijven hebben geleerd dat het belangrijk is om meer controle hebben over de waardeketen en minder afhankelijk te worden van leveranciers in andere continenten.

Wat verwacht u van 2021?

“Ook in 2021 zal de focus blijven liggen op lokale transacties. Daarnaast zullen steeds meer bedrijven hun niet-kernactiviteiten te koop zetten. Indien die kwalitatief zijn, zal er zeker veel interesse voor zijn. De waardering voor overnames om groei of technologie te ondersteunen, blijft ondanks de crisis hoog. Tevens beschikt private equity wereldwijd over 2.500 miljard dollar aan fondsen om te investeren. Hierdoor leven we nog altijd in een verkopersmarkt. Heel wat bedrijven hebben nu immers geleerd dat het belangrijk is om meer controle hebben over de waardeketen en minder afhankelijk te worden van leveranciers in andere continenten.”

Welk advies kan u nog geven?

“We raden aan om regelmatig een proactieve stresstest voor verkoop te doen. Wat zijn je sterke en zwakke punten? Wat is je waardering? Wie zijn de mogelijke kopers of investeerders? Veel bedrijven werden verrast door de crisis en waren hierdoor niet goed voorbereid op een plotse verkoop of het snel aantrekken van investeerders. Vanuit CDI Global kunnen we hierbij helpen en adviseren.”

2020 in een notendop

Door de coronacrisis viel de M&A-markt in het tweede kwartaal bijna volledig stil, op enkele sectoren en de bijna afgeronde transacties na. Over het algemeen werden lopende transacties voor 80% on hold gezet en werden slechts weinig nieuwe transacties opgestart.

In het derde kwartaal pikte de M&A-markt snel de draad terug op. Dat ging vooral over het verderzetten van reeds lopende transacties, en in beperkte mate over nieuwe transacties.

Kwartaal vier was zelfs een zeer goed kwartaal waarin een duidelijke inhaalbeweging werd gemaakt.

– In het algemeen was 2020 toch nog een redelijk goed jaar. Er was in Europa een daling van zo’n 15% in waarde ten opzichte van 2019, maar dat was dan ook wel een topjaar. Bepaalde sectoren waren en zijn zeer in trek, zoals TMT, software, financiële diensten, healthcare & life sciences, food & beverages, enz.

Next article