Skip to main content
Home » De Kracht van Vlaanderen » Investeren in de Vlaamse welvaart
Sponsored

Onze Vlaamse welvaart wordt gegenereerd door onze economie. Hoe meer we onze economie versterken, hoe sneller bedrijven kunnen doorgroeien, hoe meer tewerkstelling er zal zijn, hoe meer toegevoegde waarde er wordt gecreëerd en hoe meer er opnieuw kan worden geïnvesteerd in onderzoek en onderwijs. Meer uitleg door Michel Casselman, Algemeen Directeur bij PMV.

Tekst: Joris Hendrickx

“PMV (Participatiemaatschappij Vlaanderen) is een investeringsmaatschappij die zich toelegt op enerzijds bedrijfsfinanciering en anderzijds vastgoed en infrastructuur. Met het Vlaamse Gewest als onze enige aandeelhouder is ons doel om te kijken wat onze economie nodig heeft dat niet door private financiers wordt ingevuld.”

“Vaak gaat het dan over projecten waarbij het rendement moeilijk kan worden vastgesteld, waarbij het voortraject erg lang is, waarbij er veel betrokken partijen zijn, waar het risico hoger is,… Indien zulke projecten onze economie echter kunnen versterken, dan proberen wij om de bestaande financiering aan te vullen. In het overgrote deel van de gevallen doen we dat door samen met partners het project te financieren. Dat gebeurt via het verwerven van aandelen, via achtergestelde leningen of via waarborgen (waardoor men makkelijker naar een bank kan stappen om een financiering te bekomen).”

Michel Casselman, Algemeen Directeur van PMV.

De basis van succesvolle start- en scale-ups

“Vlaanderen telt alsmaar meer start-ups, en dat is een positieve evolutie. Maar dat er vandaag een overvloed aan geld in de markt beschikbaar zou zijn, wil niet zeggen dat sommige sectoren niet uit de boot vallen of dat in elke fase van een onderneming de geldkraan genoeg openstaat.”

“Een appontwikkelaar zal met een goed uitgedachte app relatief makkelijk financiering vinden. Een project in de chemie of de circulaire economie is daarentegen complexer, met grotere bedragen en langere termijnen tot het begint te renderen. De financiering is dan moeilijker, waardoor wij in deze sectoren vaak tussenkomen. Maar ook wanneer succesvolle jonge bedrijven in de scale-up fase komen waarbij ze snel en internationaal groeien, dan is financiering vinden vaak een hele uitdaging. Het gaat dan meestal over bedragen die moeilijk door individuele investeerders kunnen worden gedragen. Ook daar kunnen wij een rol spelen, zowel via eigen investeringen als via samenwerkingen met externe partners.”

Wanneer succesvolle jonge bedrijven in de scale-up fase komen waarbij ze snel en internationaal groeien, dan is financiering vinden vaak een hele uitdaging.

“In het verleden heeft PMV zo mee de basis kunnen leggen van een aantal (biotech)bedrijven die nu zeer succesvol zijn. Denken we bijvoorbeeld aan Argenx, dat de laatste jaren een enorm groeiparcours kende en ondertussen aan een beurswaarde zit van 5,7 miljard.”

Combinatie van publieke en private middelen

“Vlaanderen is een succesvolle regio, maar we blijven een kleine speler. Bedrijven die meer dan een miljard euro waard worden, hebben voorafgaand typisch tussen 300 en 400 miljoen euro aan kapitaal opgehaald. Dat zijn enorme bedragen, zeker in verhouding met de financieringsmechanismen die we hier voorhanden hebben.”

“Het is dus haast onmogelijk om dit puur vanuit Vlaanderen alleen te doen. Toch moeten we dat zoveel mogelijk doen om optimaal te profiteren van de meerwaarde die onze (mede door de overheid gefinancierde) onderzoeksinstellingen genereren. We verhogen onze kansen dat scale-ups hier blijven groeien als ook het kapitaal hier zit, in plaats van dat een buitenlands bedrijf ze komt wegplukken.”

Ons doel is om te kijken wat onze economie nodig heeft dat niet door private financiers wordt ingevuld.

“PMV heeft 1,3 miljard euro in beheer. Dat is al een aanzienlijk kapitaal, maar om meerdere unicorns te realiseren in Vlaanderen zullen we ettelijke miljarden nodig hebben. Daarom is het cruciaal om publieke middelen te combineren met private middelen. Wij nemen alvast de rol op waarbij we anderen stimuleren om mee te financieren in beloftevolle projecten van eigen bodem die ons ecosysteem kunnen versterken.”

Efficiënt ruimtegebruik

“Een succesvol ecosysteem is het resultaat van diverse parameters. Zo moet er onder andere toegang zijn tot toponderzoek, financieringsmiddelen, gekwalificeerde mensen,… Het resultaat is een wisselwerking tussen performante bedrijven, onderzoekers en financiers die samen groeien door elkaar te versterken in een virtuoze spiraal. Zo zullen ze uiteindelijk sneller (internationaal) kunnen doorbreken.”

“Maar al die start- en scale-ups, zelfs uit de digitale economie, hebben fysiek plaats nodig om te ondernemen en te groeien. Nadenken over een doordachte invulling van de openbare ruimte die ook ten goede komt aan de Vlaamse bedrijven lijkt ons dan ook een dwingende noodzaak. Vanuit haar vastgoedpoot heeft PMV hier een ruime ervaring in opgebouwd, waardoor ze ook een faciliterende rol kan spelen bij de zoektocht naar doelgerichte locaties voor specifieke ondernemingen. Dat kan onder meer via brownfields (vervuilde bedrijventerreinen) waarbij PMV met haar rol bij Blue Gate Antwerp toch heeft bewezen dat ze uit het goede hout gesneden is.”

Next article