Skip to main content
Home » Welzijn op het werk » Welzijn staat centraal in het personeelsbeleid van elke succesvolle organisatie
Welzijn op het werk

Welzijn staat centraal in het personeelsbeleid van elke succesvolle organisatie

Ann Cattelain, CEO van Federgon

Het welzijn van werknemers is cruciaal voor het succes van organisaties. Volgens Ann Cattelain, CEO van Federgon, is het welzijn op het werk een onmisbaar onderdeel van een sterk personeelsbeleid. Ze wijst op drie belangrijke evoluties: wetaenschappelijke inzichten in preventief beleid, de razendsnelle ontwikkeling van digitale tools en AI, en de veranderende rol van werkgevers als coachende leiders.

Preventief beleid

Vroegtijdig ingrijpen is essentieel voor een gezonde werkomgeving. Werkgevers kunnen de gezondheid en productiviteit van werknemers verbeteren door preventieve maatregelen zoals gezondheidschecks, het bevorderen van een gezonde werk-privébalans en het aanbieden van mentale gezondheidsprogramma’s. Deze initiatieven helpen stress, burn-out en andere werkgerelateerde gezondheidsproblemen voorkomen, wat bijdraagt aan een gemotiveerd en betrokken personeelsbestand. Werknemers voelen zich gesteund, wat zowel hun algehele welzijn verhoogt als de prestaties van de organisatie ten goede komt.

Digitale tools en AI

De opkomst van digitale tools en kunstmatige intelligentie heeft de manier waarop we werken drastisch veranderd. Technologieën kunnen repetitieve taken automatiseren en processen efficiënter maken. Toch waarschuwt Cattelain dat de mens achter de technologie niet uit het oog verloren mag worden. Technologie moet de efficiëntie verhogen, niet menselijke interactie en creativiteit vervangen. Ze benadrukt dat het belangrijk is om werknemers op te leiden om effectief met nieuwe tools te werken en hen vanaf het begin te betrekken bij veranderingen in bedrijfsprocessen, want dit versterkt de verbinding met de organisatie en zorgt voor een harmonieuze integratie van technologie. “Minstens even belangrijk als het implementeren van nieuwe tools, is ervoor zorgen dat medewerkers kunnen en willen meeveranderen.”

Coachend leiderschap

Leidinggevenden moeten hun rol verschuiven van strikt aansturen naar coachend leiderschap. Dit houdt in dat leiders niet alleen moeten sturen, maar ook inspireren, ondersteunen en authentiek zijn. Coachend leiderschap bevordert open communicatie, vertrouwen en persoonlijke groei. Het stelt medewerkers in staat zich gehoord en gewaardeerd te voelen, wat hun motivatie vergroot. Evaluaties moeten dan ook niet alleen gericht zijn op werkprestaties, maar ook het welzijn en de persoonlijke ontwikkeling van werknemers meenemen. Dit draagt bij aan een cultuur van betrokkenheid en lange termijn retentie van personeel.

Het welzijn op de werkvloer is een multidimensionaal concept dat vraagt om een brede benadering. Door preventief beleid toe te passen, digitale tools en AI zorgvuldig te integreren en coachend leiderschap te hanteren, kunnen werkgevers een werkomgeving creëren waarin werknemers floreren. Dit resulteert niet alleen in een gezonde werkvloer, maar ook in productieve, loyale en tevreden werknemers. “Welzijn op het werk hoort centraal te staan in de manier waarop leidinggevenden naar hun personeelsbeleid kijken. Een werkvloer waar men actief werkt aan het bevorderen van het welzijn van zijn personeelsleden, is een succesvolle werkvloer.”

Next article