Skip to main content
Home » Welzijn op het werk » Van faciliteit naar vitaliteit: investeren in mensen loont
Welzijn op het werk

Van faciliteit naar vitaliteit: investeren in mensen loont

Tanja Barella - Director Belfa

Steeds meer bedrijven ontdekken dat goed facility management verder gaat dan gebouwen alleen. Het draait vandaag om het welzijn van de mensen die er werken. Van comfortabele werkplekken tot gezonde voeding: investeren in well-being loont voor zowel medewerkers als de organisatie.

Volgens Tanja Barella, Director bij Belfa, gaat het vandaag steeds meer om de mensen zelf: “Ik trap een open deur in als ik zeg dat het voor bedrijven meer dan ooit belangrijk is dat medewerkers zich goed voelen in hun vel. Well-being en facility management gaan binnen dat kader alsmaar vaker hand in hand. Waar er een tijd was dat facility management puur om gebouwen draaide, gaat het vandaag zeker ook over het welzijn van de mensen die erin leven. Well-being is niet langer nice to have maar een must. Of: van faciliteit naar vitaliteit.”

“Facility management creëert en onderhoudt de fysieke en operationele omgeving. Dat houdt in dat die omgeving ook comfortabel, duurzaam, veilig en efficiënt moet zijn. Een hele uitdaging. Maar de beloning is groot voor bedrijven die erin slagen: gelukkige medewerkers die zich aangetrokken voelen tot het bedrijf, er ook blijven én een verhoogde productiviteit.”

Praktische invulling: van comfort tot duurzaamheid

“Waar het in de praktijk over gaat? Zowel de hard als de soft facilities: een aangename temperatuur, verluchte, lichtrijke ruimtes, ergonomische kantoormeubelen, een goede akoestiek, een gevarieerde en gezonde keuken met aandacht voor duurzaamheid, een groene omgeving, beweging, verbinding …  Ontzorging wint hierbij aan belang. Enkele voorbeelden. Als een medewerker op voorhand weet welke werkplek of parkeerplaats beschikbaar is, arriveert hij zonder stress op het werk. En het bedrijfsrestaurant is al lang niet meer de klassieke keuken die enkel over de middag open is. Waar men vroeger voor de vette snelle hap ging, kan men nu om het even wanneer voor een gezonde snack kiezen of iets meenemen voor thuis.”

Facility management creëert en onderhoudt de fysieke en operationele omgeving.

“We mogen vooral ook niet uit het oog verliezen dat well-being niet alleen over de eigen medewerkers gaat, maar ook over leveranciers van diensten zoals het schoonmaakpersoneel. Ik denk aan betere werkuren in plaats van nachtwerk, het gebruik van gezonde, aangename en duurzame producten…”

“En laten we tot slot realistisch zijn: iedereen happy, dat is een utopie. Je kan immers niet voor alleman goed doen. De eigen beleving, de vele generaties op de werkvloer, regelgeving, het beschikbare budget, kostenbesparingen… Het wordt er niet eenvoudiger op. Maar bedrijven die erin slagen een positieve, gezonde sfeer te creëren worden ongetwijfeld beloond voor hun inspanningen. Daar ben ik van overtuigd!”

Next article