Skip to main content
Home » Welzijn op het werk » Bouwen aan een inclusieve toekomst: de kracht van diversiteit op de werkvloer
Welzijn op het werk

Bouwen aan een inclusieve toekomst: de kracht van diversiteit op de werkvloer

In samenwerking met
In samenwerking met

Inclusief ondernemen is steeds meer een haalbare en zichtbare realiteit. Sterpunt Inclusief Ondernemen benadrukt het belang van pioniers in deze beweging door bedrijven te erkennen die zich inzetten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De tweejaarlijkse ‘Inclusieve Onderneming Award’ bekroont ondernemingen die inclusie centraal stellen en anderen inspireren om een werkplek te creëren waar iedereen kan bijdragen.

Dit jaar selecteerde een deskundige jury vijf bedrijven uit 36 kandidaten die zich op uitzonderlijk wijze inzetten voor inclusie. Deze bedrijven mogen zich de komende twee jaar ‘Ambassadeur Inclusief Ondernemen’ noemen. Tijdens de Dag van Inclusie op 22 oktober 2024 werd de winnaar van de ‘Inclusieve Onderneming Award 2024’ gekozen door het publiek: Zorgtraiteur André Claessens, een bedrijf dat duurzame groei koppelt aan maatschappelijke betrokkenheid.

Winnaar ‘Inclusieve Onderneming Award 2024’: Zorgtraiteur Claessens André

Zorgtraiteur Claessens André levert maaltijden aan huis voor zorgbehoevenden en scholen, met een focus op persoonlijke aandacht. Sinds 2016 heeft het bedrijf twaalf medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt aangenomen, waarvan acht nog steeds in dienst zijn. Maatschappelijke betrokkenheid blijkt uit initiatieven zoals vzw 1 uit de 1000 en de campagne ‘Pracht van een Werkkracht’. Innovaties zoals ergonomische toestellen en duurzame cargofietsen versterken de inclusieve bedrijfsvoering. Zorgtraiteur Claessens André bewijst dat zakendoen, groeien en inclusief ondernemen goed samengaan. Het bedrijf gelooft in de kracht van focussen op talent in plaats van beperkingen.

Ambassadeurs Inclusief Ondernemen 2024

Mintus

Met 1.400 medewerkers in de senioren- en thuiszorg streeft Mintus naar een inclusieve samenleving. Hun “ja, tenzij”-cultuur moedigt medewerkers aan verantwoordelijkheid te nemen in een divers werkklimaat. Dankzij maatwerkbegeleiding werken er medewerkers uit 57 landen bij Mintus. Ze geloven in de kracht van inclusief samenwerken en blijven investeren in deze aanpak.

A.W.B. Schots

Dit groenbeheerbedrijf uit Halen legt de focus op een mensgerichte benadering. Het bedrijf biedt maatwerk en ergonomische aanpassingen om een werkomgeving waarbij elke medewerker zich gewaardeerd voelt. Voor A.W.B. Schots betekent inclusie meer dan diversiteit: het gaat om een werkomgeving waar iedereen kan bijdragen.

KinderKuren

Dit project van de stad Leuven biedt inclusieve opvang op 34 basisscholen. Kinderbegeleiders worden geselecteerd op motivatie en niet enkel op diploma. Taalcoaching en persoonlijke ondersteuning helpen medewerkers zich te ontwikkelen en een balans te vinden tussen zelfstandigheid en begeleiding.

FLUXA

Gespecialiseerd in laadinfrastructuur en hernieuwbare energie, biedt FLUXA kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In samenwerking met Jobroad, Emino en VDAB krijgen ex-gedetineerden en langdurig werklozen opleiding en begeleiding voor duurzame re-integratie. FLUXA toont dat diversiteit zowel innovatie als maatschappelijke impact vergroot.

Maak het verschil

Sterpunt Inclusief Ondernemen wil met de ambassadeurs van de ‘Inclusieve Onderneming Award’ andere bedrijven inspireren om inclusie te omarmen en een werkvloer te creëren waar iedereen bijdraagt. Ben jij klaar om het verschil te maken? Sluit je aan bij ons netwerk en ontdek hoe jij een inclusieve impact kunt realiseren. 

Next article