Skip to main content
Home » War for Talent » Zo ga je op zoek naar je eerste job
Opinie

Zo ga je op zoek naar je eerste job

Rika Coppens, CEO van House of HR

Hoe begin je als jonge starter aan de zoektocht naar je eerste job? Rika Coppens, CEO van House of HR, deelt een aantal tips voor wie zich nog maar net op de arbeidsmarkt begeeft.

1. Solliciteer enkel bij bedrijven die nauw aanleunen bij je eigen waarden.

Zeker voor de jongste generatie is dat ontzettend belangrijk. Bij House of HR noemen we onszelf Happy Rebels. Niet iedereen is een Happy Rebel, daar is ook helemaal niets mis mee. Zoek een werkgever die aansluit bij hoe jij in het leven staat. Websites of sociale media zijn soms maquillage. De beste manier om te ontdekken of een organisatie jouw waarden deelt, is er gewoon naar vragen tijdens je sollicitatiegesprek. ‘Kan je de CEO gewoon aanspreken op kantoor?’ Dat vind ik altijd een goeie vraag, het zegt veel over een bedrijf.

2. Motivatie is belangrijker dan skills.

Zie je een vacature die je aanspreekt, maar vink je niet alle vakjes af? Ga er toch voor. Op de krappe arbeidsmarkt van vandaag wegen enthousiasme en goesting zwaarder door dan skills. Skills kan je trainen, als de goesting er maar is. Het kan zeker geen kwaad om zelf al eens na te denken over de skills die je nog mist en de opleidingen die je nodig hebt. Dat is niet arrogant, dat is een bewijs dat je gemotiveerd bent. Gooi dus die schroom af. Een ‘nee’ heb je, een ‘ja’ kan je krijgen.

3. Staar je niet blind op telewerk.

Zeker aan het begin van je carrière kan je nog ontzettend veel leren van je collega’s. Ze helpen je uit de nood, ze inspireren je om nieuwe dingen te leren, ze vertellen je de laatste kantoorroddels. Als je amper op kantoor bent, dan heb je geen affiniteit met je collega’s. Dan blijven ze abstract, als personages uit de tv-serie waar je naar kijkt. Bij House of HR is de cultuur enorm belangrijk, die hadden we nooit kunnen bouwen als al onze medewerkers thuis in hun eigen cocon hadden gezeten.

4. Kijk verder dan je loon.

Ga je echt gelukkig zijn als je veel verdient, maar vijf dagen per week in het saaiste bedrijf ter wereld werkt? Uiteraard is een fair salaris belangrijk, maar opleidingen, teamactiviteiten, flexibiliteit, cultuur,… bepalen mee je werkgeluk. Doe je huiswerk, praat met mensen die al in het bedrijf werken en probeer zicht te krijgen op dat totaalplaatje.

5. Durf te veranderen.

Ik word altijd boos als ik maandag op de radio iedereen hoor zeuren over Blue Monday. ‘Vraag nu een vrolijk plaatje aan om jouw maandag minder deprimerend te maken.’ (lacht) Ik denk vaak oprecht: Thank God it’s Monday. Een carrière staat vandaag niet meer in steen gebeiteld. Als je niet meer gelukkig bent in je job, ga dan iets anders doen. Er kan ongelooflijk veel vandaag. Mijn neef is tuinarchitect en één dag per week is hij freelance sommelier. De mogelijkheden op de arbeidsmarkt zijn vandaag eindeloos, maak daar gebruik van.

6. Pik geen discriminatie.

Aanvaard geen enkele vorm van uitsluiting of discriminatie. Niet als het jou overkomt, niet als je het ziet gebeuren bij anderen. Ook al ben je nog een groentje: speak up!

Next article