Skip to main content
Home » War for Talent » Tekort aan STEM-profielen vraagt om diverse maatregelen
Sponsored

Het tekort aan STEM-profielen heeft verschillende, uiteenlopende oorzaken en moet dus op meerdere niveaus worden aangepakt.

Tekst: Joris Hendrickx

Gesprek met:

Jens De Wael

HR manager – Bilfinger België

Welke uitdagingen ziet u in de arbeidsmarkt?

“De werkloosheidsgraad in en rond de Antwerpse haven is en blijft een probleem. In vergelijking met Rotterdam is deze veel hoger. Met 24.000 openstaande vacatures in de regio Antwerpen-Waasland moeten we ons hier ernstige vragen bij stellen. De vraag naar technische profielen is zelfs groter dan het aanbod.”

“Enerzijds is er het probleem van de opleidingskeuze. Tegelijk biedt de VDAB heel wat opleidingsmogelijkheden waarmee men zich kan heroriënteren of een veelgevraagde vaardigheid kan leren. En toch is er nog geen match tussen de vele werklozen en de openstaande vacatures.”

“In de perceptie wordt vaak nog een hiërarchisch onderscheid gemaakt tussen ASO, TSO en BSO. In de praktijk is dat nochtans volledig achterhaald. Sommige opleidingen in het TSO hebben een hogere moeilijkheidsgraad dan bepaalde opleidingen in het ASO. Bovendien is het soms moeilijk om een onderscheid te maken in niveau omdat het gaat over andere vaardigheden.”

Wat kan men hier aan doen?

“We moeten afstappen van het watervaleffect waarbij we bepaalde opleidingen en beroepen hoger inschatten dan anderen. De huidige statuten van bedienden en arbeiders helpen daar niet mee. Ook daar schijnt de oude hiërarchie nog door, terwijl het in feite allemaal werknemers zijn die op hun manier bijdragen aan de organisatie en de maatschappij. We moeten net zoals andere landen eerder focussen op de competenties waar we nood aan hebben en hoe we dat kunnen invullen.”

De vraag naar technische profielen is zelfs groter dan het aanbod.

“Er is bovendien te weinig kennis over wat technische beroepen mogelijk maken. Het bedrijfsleven zou dit nog meer mogen uitdragen, maar dat dient dan wel op een gestructureerde en uniforme manier te gebeuren. Diverse organisaties zoals Bilfinger doen inspanningen om technische beroepen en opleidingen te promoten, maar de slagkracht zou nóg groter zijn indien dat zou kunnen worden gebundeld onder één beleid.”

Als we de nodige profielen niet op de arbeidsmarkt vinden, maken we ze zelf.

“Daarnaast zou men de werklozen positief kunnen motiveren om zich te heroriënteren en/of te solliciteren. De voorgestelde stimulerende maatregelen in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord zijn wat dat betreft alvast positief. Ook vanuit de VDAB zijn er enorme inspanningen geleverd om mensen te activeren. Ten slotte zou men voor diegenen die in staat zijn om te werken maar dat niet willen de werkloosheidsuitkeringen moeten laten dalen in de tijd. Hopelijk komt de politieke moed om dat door te voeren er eindelijk eens.”

Wat doen jullie zelf om de juiste talenten aan te trekken?

“Samen met enkele concullega’s en VDAB is Bilfinger een van de grondleggers van de Pipe Tech Alliance, waar we mensen opleiden tot pijpfitter of monteur. Als we de nodige profielen niet op de arbeidsmarkt vinden, maken we ze zelf. We investeren enorm veel in opleidingstrajecten en participeren in tal van initiatieven van VOKA, Agoria, Montage vzw, VDAB,… Iedere kans die we zien om mensen op te leiden in ons vakgebied grijpen we.”

“Daarnaast organiseren we ook Technoteens, waarbij we zesdejaars uit lokale basisscholen laten kennismaken met ons bedrijf, onze sector en met de Antwerpse haven. Jaarlijks vinden er ook meerdere jobinfodagen plaats in ons bedrijf voor technische scholen, hogescholen en universiteiten.” “Op jaarbasis hebben we tussen de 40 en 50 stagiairs, waarvoor we voltijdse werknemers hebben die deze studenten continu begeleiden. We waren ook een van de eerste bedrijven die met duaal leren begonnen.”

Next article