Skip to main content
Home » War for Talent » [Podcast] Hoe human skills het verschil kunnen maken in de war for talent.
War for talent

[Podcast] Hoe human skills het verschil kunnen maken in de war for talent.

Of het nu gaat over knulpuntberoepen in de zorgsector of het analyseren en interpreteren van data: het verschil tussen ter plaatse blijven trappelen of duurzaam in beweging zijn, ligt in het focussen op human skills en menselijkheid in het algemeen. Wij gaan in gesprek met Michiel Bonte, Clustermanager Zorg & Onderwijs bij VDAB en Jannes Baert, Talent Development Manager bij Ormit Talent.

Tekst en foto: Sarie Rooms

Het belang van human skills

Michiel Bonte: “Op heel wat afdelingen binnen de zorgsector blijft dat alleen maar in stijgende lijn gaan. Het gaat niet enkel meer over een tekort aan verpleegkundigen, maar ook over bijvoorbeeld project managers en IT’ers. Wat wij zien is dat jobs in de zorg de voorbije twee jaar zoveel meer maatschappelijke waardering gekregen hebben. Je hebt ook zo’n grote hoeveelheid aan skills nodig in de sector, bijvoorbeeld empathie en planning, maar ook de drang om bij te blijven leren.”

Jannes Baert: “Klopt. Die human skills worden steeds belangrijker. 80% van de bedrijven is ondertussen gestart met data, maar slechts 25% kan er relevante informatie uithalen voor hun business. De personen die data interpreteren, zijn mensen die technisch zeer bekwaam zijn, maar soms helemaal de taal niet spreken van de eindgebruikers, zoals de marketing- of finance afdeling. De realiteit is dat er nog een profiel nodig is die in staat is om de brug te bouwen tussen dataoplossingen en de businessvraag. Daar proberen we met Data Chiefs verandering in te brengen.”

Weg van het hokjesdenken

Michiel Bonte: “Wij zetten ook meer in op breed inzetbare profielen. Vlaanderen staat voor een enorme uitdaging qua levenslang leren. Mensen denken niet langer meer dat ze een job voor de rest van hun leven gaan doen, maar zoeken meer naar variatie en hun talenten kunnen benutten op de juiste plek. Begrijp mij niet verkeerd, want er zijn nog steeds mensen die gelukkig zijn met stabiliteit. Functiedifferentiatie wordt ook alsmaar belangrijker: mensen op waarde schatten in de elementen waar ze goed in zijn. Werkgevers moeten hen daarin stimuleren.”

Jannes Baert: “Ik denk dat we in de toekomst moeten weggaan van het hokjesdenken. Ik hoop dat functies meer transversale posities worden, waarbij je kiest welke stukjes van het bedrijf je leuk vindt om daar je talenten te kunnen benutten. Maar ook dat opleidingen en zich ontwikkelen worden losgetrokken van zeer uniforme gestructureerde richtingen.”


Wil je meer weten? Beluister het volledige gesprek dan in onze podcast ‘Knappe Koppen’.

Next article