Expertorganisaties bevinden zich in het oog van de storm op de arbeidsmarkt. Koen Mees, CEO van vastgoed- en outsourcingbureau Freestone, detecteert een dubbele uitdaging rond keuzevrijheid voor werknemers en de specifieke expertisebehoeftes van bedrijven.
Tekst: Sijmen Goossens
“Om te begrijpen waarom bedrijven tegenwoordig zo moeilijk de juiste kandidaten vinden, is het zinvol om het perspectief van de kandidaat-werknemer wat uit te lichten. De war for talent dient zich al een tijdje aan. Vanuit het perspectief van de kandidaat zien we een groeiende individualisering waarin mensen een optimale keuzevrijheid vooropstellen. De schaarste aan nieuwe competenties en specifieke expertise maakt dat ook mogelijk.”
“We kunnen het ons veroorloven om te zoeken naar dat project waarmee we onze persoonlijke groei optimaal vrijwaren. Het ‘ik’ primeert op het collectieve. Naast keuzevrijheid wordt ook zingeving steeds belangrijker. Mensen zoeken een keuze die aansluit bij hun ethische waarden. Dit maakt dat corporate identity steeds meer aan belang wint.”
“Voor ons als projectgebonden one-stop-shop is dat redelijk eenvoudig; een divers jobaanbod zit in ons DNA. We zijn steeds op zoek naar nieuwe opportuniteiten.”
Keuzevrijheid vereist wendbaarheid
“Het aanbod van vele projecten vraagt natuurlijk om een grote wendbaarheid van medewerkers. Mensen moeten vaak ook bijleren en zich flexibel opstellen. Het is dus zeker geen verhaal van enkel rechten en eisen. Een oplossing is dat we op termijn meer naar een soort ‘hollywoodmodel’ gaan. Een job wordt dan, net als een filmproject, ingevuld met de juiste rollen. Wanneer het project klaar is, begint er een nieuw verhaal.”
Vanuit het perspectief van de kandidaat zien we een groeiende individualisering waarin mensen een optimale keuzevrijheid vooropstellen.
“Dat verklaart ook de groeiende project- en freelancemarkt. Kandidaten moeten bereid zijn af te stappen van werkgeverszekerheid en groeien naar werkzekerheid. Alweer een concept dat in onze branche vrij evident is: medewerkers worden ingezet per project en zijn niet gebonden aan een bepaald bedrijf.”
Het collectieve element bewaken
“Ook voor werkgevers wordt de zoektocht naar een witte raaf steeds moeilijker. Is het zinvol om iemand aan te trekken met geïsoleerde expertise, die na enkele jaren weer vertrekt? Nauwe en duurzame samenwerkingen met expertorganisaties zorgen hier voor een win-winverhaal. Kandidaten behouden hun keuzevrijheid, terwijl bedrijven de oplossingen voor hun specifieke, tijdelijke noden ook gegarandeerd kunnen vinden.”
“Projecten worden steeds complexer. Outsourcing is dus niet langer een kwestie van kosten besparen, maar van pure noodzaak. Echte ontzorging ligt in het blijven aangaan van flexibele, maar bestendige partnerschappen.”