Home » War for Talent » Hoe stoom je jongeren klaar om goede recruiters te worden?
War for Talent

Hoe stoom je jongeren klaar om goede recruiters te worden?

Met dank aan
Met dank aan

Wie bewapent de soldaten die naar de ‘war for talent’ moeten? En wie zorgt voor voldoende soldaten? Op die vragen tracht Patricia Oeyen, co-founder van de jonge Belgische start-up The Recruiters Academy een antwoord te bieden.

Wat is het strategische belang van goede recruiters?
Patricia Oeyen.

“Recruiters zijn cruciaal, want zij zijn de poortwachters van een bedrijf. Het zijn zij die bepalen wie er wel of niet wordt aangeworven en mee zal bouwen aan de organisatie. Zonder de juiste mensen is een bedrijf niet meer dan een leeg gebouw. De verkeerde mensen kosten je bedrijf zelfs enorm veel geld, terwijl ze weinig opbrengen. Een manager die niet voldoende aandacht besteedt aan rekrutering, moet achteraf 95% van zijn tijd spenderen aan het oplossen van de fouten bij die rekrutering.”

Wat loopt er vaak mis?

“Typisch voor recruitment is dat pas afgestudeerden er als junior mee starten en er snel ook terug mee stoppen. Bedrijven gaan er immers vaak van uit dat iedereen zomaar in staat is om te selecteren en te rekruteren, en bieden dus weinig begeleiding. Zelfs mensen die binnen een bedrijf doorgroeien tot manager worden zelden apart genomen om hen de geheimen van een goede selectie te leren. Bovendien bestaan er weinig goede opleidingen die jongeren klaarstomen om een goede recruiter te worden: slechts 22% onder hen heeft een opleiding in een HR-richting afgerond. De meesten moeten dus vooral al doende leren. Zelfs in de HR bacheloropleidingen is er amper aandacht voor rekrutering, er is meestal zelfs geen apart vak voor.”

Slechts 22% van de recruiters heeft een opleiding in een HR-richting afgerond. De meesten moeten de job dus al doende leren.

Hoe tracht u hier met The Recruiters Academy een antwoord op te bieden?

“We willen in de eerste plaats het imago van de rekruteerder van onder het stof halen. Recruiters verdienen een podium én ondersteuning. Daarom bouwen we actief aan een open community. We hosten ‘learning lunches’, we delen onze kennis en zorgen dat ze ook van elkaar kunnen leren.”

“Daarnaast bieden we opleidingen aan die recruiters ondersteunen in hun professionalisering. Ik heb zelf al vijftien jaar ervaring en heb al die kennis gebundeld, zodat mensen zich deze op een makkelijke en vlotte manier eigen kunnen maken. We werken ook sterk op maat van recruiters. Vaak hebben zij het immers enorm druk en wordt van hen veel flexibiliteit verwacht. Ons ‘Recruitment Accelerator Program’ geven we fysiek bij bedrijven op de werkvloer, maar we bieden dezelfde opleiding ook online aan in meerdere modules. Hierdoor kan iedere rekruteerder de opleiding op zijn eigen tempo volgen, waar en wanneer hij wil. Onze opleidingen zijn uniek omdat ze voor en door recruiters zijn opgesteld. We merken dan ook dat er een enorme belangstelling voor is.”

De lancering van het ‘Recruitment Accelerator Program’ vindt plaats op 25 januari 2022. De wachtlijst is open vanaf 23 december.

Next article