Home » War for Talent » Grote nood aan STEM-profielen in telecomsector
Sponsored

De telecomsector biedt heel wat mooie opportuniteiten voor STEM-profielen en voor wie interesse heeft om zich digitaal om te scholen.

Tekst: Joris Hendrickx

Meer uitleg door:

Martine Tempels

Hoofd van Telenet Business

Claudia Poels

Senior vice president HR – Telenet

Tekort aan STEM-profielen

Martine: “Onze sector kampt met een groot tekort aan STEM-profielen. Vooral aan digitale en technologische vaardigheden, die voor ons als bedrijf erg belangrijk zijn, ontbreekt het vaak. Toen de Vlaamse regering in 2013 het STEM-platform oprichtte, ben ik daar vanuit mijn functie bij Telenet dan ook met veel overtuiging gedurende vier jaar voorzitter van geweest.”

Vraag blijft groeien

Claudia: “Een studie van Agoria toont aan dat de digitalisering een impact zal hebben op alle werkenden. We zullen onze medewerkers dus zeker en vast moeten upskillen. Daarnaast bleek uit de studie ook dat de vraag naar arbeid sterker zal blijven groeien dan het aanbod. Voor iedere job die verdwijnt, zullen er 3,7 nieuwe jobs gecreëerd worden.”

Vooral aan digitale en technologische vaardigheden, die voor ons als bedrijf erg belangrijk zijn, ontbreekt het vaak.

“We weten ook dat de instroom vanuit het onderwijs onvoldoende zal zijn om de uitstroom van babyboomers te compenseren. Vanaf 2021 zal de vraag naar werkenden het aanbod overtreffen. Als we dus niet aan de slag gaan zullen er tegen 2030 maar liefst 584.000 niet-ingevulde vacatures zijn.”

Maatschappelijk geëngageerd

Martine: “Telenet vindt dat we de maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben om jongeren te inspireren om te kiezen voor digitale studierichtingen. Dat doen we bv. via CoderDojo, waar kinderen van 6 tot 17 jaar buitenschoolse programmeerlessen krijgen. Toen ik dat in 2013 gestart heb kreeg ik veel support. Zowel administratief, financieel als voor legale zaken is Telenet een grote toegevoegde waarde. Telenet is tot op heden nog altijd de grootste privépartner van CoderDojo.”

“Maar we ondersteunen ook andere initiatieven. Zo is er BeCode, waar jongeren die moeilijk werk vinden digitaal worden omgeschoold en een eerste werkervaring kunnen opdoen. Verder zijn we ook logistieke partner van WeGoSTEM, dat workshops geeft aan meer dan 3.000 5de– en 6de-jaars in het basisonderwijs.”

Kansen voor nieuwe en bestaande werknemers

Claudia: “Ook op bedrijfsniveau neemt Telenet zoveel mogelijk initiatieven. Digitalisering is een strategische prioriteit voor ons. We hebben een groeiend aantal IT en engineering vacatures, maar ook in alle andere jobs groeit het belang van technologische basisvaardigheden. In de voorbije 12 maanden hebben we 450 vacatures ingevuld. Daarvan waren er 175 volledig STEM gericht.”

We geven onze mensen continu de kans om nieuwe vaardigheden te leren en mee te evolueren, en dat door een combinatie van on-the-job leren en klassieke opleidingen.

“Van de 175 echte STEM vacatures kunnen we (net zoals voor alle andere vacatures) de helft invullen door interne doorgroei. We geven onze mensen dus continu de kans om nieuwe vaardigheden te leren en mee te evolueren, en dat door een combinatie van on-the-job leren en klassieke opleidingen.”

Aantrekkelijker maken voor STEM-profielen

Claudia: “Toch is Telenet als werkgever niet top of mind bij STEM-profielen. Qua engagement en plezier op het werk scoren we nochtans erg goed. Hierdoor is het verloop in onze STEM jobs aanzienlijk lager dan het gemiddelde in de ICT-sector. Eens we de mensen aan boord hebben, zijn we dus een hele fijne en aantrekkelijke werkgever. We zullen daarom dit najaar een campagne starten waarmee we willen duidelijk maken hoe STEM-profielen bij Telenet voor zowel hun collega’s als voor eindklanten het verschil kunnen maken.”

“Daarnaast hebben we technologie ingezet om solliciteren bij Telenet zo gemakkelijk mogelijk te maken. Kandidaten kunnen sinds kort met één druk op de knop solliciteren dankzij een automatische link met hun profiel op LinkedIn of Indeed. Daarnaast bekijken we samen met universiteiten en hogescholen hoe we elkaar kunnen versterken en de inflow van STEM-profielen kunnen verbeteren.”

Next article