Skip to main content
Home » War for Talent » Dit overkoepelend platform helpt werkzoekenden op weg
War for Talent

Dit overkoepelend platform helpt werkzoekenden op weg

Met dank aan
Met dank aan

Mensen die van job willen veranderen zien door de bomen vaak het bos niet meer. Er bestaan nu eenmaal diverse hulpkanalen. Een overkoepelend platform wil hen daarom ondersteunen in de zoektocht naar extra kwalificatie, herscholing, heroriëntering en zelfwaardering. Kathleen Art, projectmanager bij Zowerkthet.be, legt dat haarfijn voor ons uit.

Tekst: Joris Hendrickx

Overkoepelend platform als aanvulling op bestaande hulp voor werkzoekenden

Art: “Zowerkthet.be is een neutraal platform van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen (POM). Het biedt een overzicht van alle hulp die er reeds bestaat voor werkzoekenden. Er bestaan immers al heel wat openbare instanties die mensen op weg helpen naar een job. Helaas vinden veel mensen de weg niet naar deze instanties. Zij blijven hierdoor vaak zitten met hun vragen over hoe ze bv. een cv moeten opstellen en hoe ze best solliciteren.”

“Via ons online platform Zowerkthet.be geven we daarom binnen de twee werkdagen advies en coaching aan mensen die een (andere) job zoeken, die sollicitatietips nodig hebben en die een opleiding zoeken. Daarnaast verwijzen we mensen ook door naar reeds bestaande hulpkanalen. We bieden hiermee een aanvulling op die andere initiatieven”, vertelt Art.

Kathleen Art (rechts).
Work-life balance is cruciaal om mensen aan te trekken én te behouden

“Uit ervaring weten we dat de meeste jongeren en andere werkzoekenden vooral veel belang hechten aan een goede work-life balance. Zo vertelde iemand die al negen jaar op een spoedafdeling van een ziekenhuis werkte me dat ze door de lange werkdagen totaal geen sociaal leven meer had en geen tijd had om een normaal gezinsleven te leiden. Ze wilde daarom niets meer met de sector te maken hebben. Dat is bijzonder erg, want het zijn net die profielen die we in deze tijden zo hard nodig hebben. Iedereen zou er dus gebaat bij zijn als zij een beter evenwicht in hun job zouden krijgen.”

We raden bij problemen aan om in eerste instantie te praten met je leidinggevende of andere mensen binnen de organisatie die iets kunnen veranderen aan je situatie.

Job crafting: een beter evenwicht binnen dezelfde job

Art: “We raden bij zulke problemen aan om in eerste instantie te praten met je leidinggevende of andere mensen binnen de organisatie die iets kunnen veranderen aan je situatie. We noemen dat job crafting. Misschien kan het uurrooster wel worden aangepast of zijn andere bijsturingen mogelijk die de werkdruk verlagen? Zo kan je jobinvulling (deels) aangepast worden, zou je enkele dagen thuis of op een andere locatie kunnen werken, kunnen bepaalde taken worden doorgegeven aan een collega,… Er kan pas iets gebeuren als je het eerst intern meldt.”

“Als dat niet helpt is ons advies om bij voorkeur te kijken of je met je ervaring een meerwaarde kan zijn voor een andere organisatie binnen dezelfde sector. Als je dat echt niet wil, moet je goed nadenken in welke sector en welk soort bedrijf je dan wel een toekomst ziet voor jezelf en je kennis”, aldus Art.

Iedere vacature en ieder bedrijf vergen een cv op maat.

Spring eruit met een cv op maat

“Wanneer er veel kandidaten zijn voor een vacature wordt er vaak puur op basis van de beste cv’s een eerste selectie gemaakt. De grotere werkgevers gebruiken vaak zelfs robots die cv’s automatisch kunnen scannen. Vaak is het echter zo dat de meest geschikte kandidaten niet noodzakelijk het beste cv hebben. Door niet verder te kijken dan die slechte façade gaat er enorm veel potentieel verloren.”

Art: “Anderzijds toont dit ook het belang aan van een goed opgestelde cv die specifiek ingaat op wat de vacature vraagt. Iedere vacature en ieder bedrijf vergen dus een cv op maat. Ook een profieltekst bovenaan je cv die uitlegt welke meerwaarde jij kan betekenen voor die specifieke job is erg belangrijk om je te kunnen onderscheiden.”

Next article