Skip to main content
Home » Vermogensbeheer » Investeren of niet: een kwestie van kennis?
Vermogensbeheer

Investeren of niet: een kwestie van kennis?

Karel Baert, CEO Febelfin.

Drie op de tien Belgen geven aan dat ze willen investeren, maar er toch niet aan beginnen door een gebrek aan kennis. “Financiële vorming is dus van een niet te onderschatten belang”, zegt Karel Baert, CEO van Febelfin.

Spaargeld levert tegenwoordig niet veel meer op. Lage rentetarieven en inflatie zorgen voor een verdere uitholling van de waarde van het geld op spaarrekeningen en duwen steeds meer Belgen in de richting van beleggen als manier om hun spaargeld te beschermen en zelfs te laten toenemen. Er bestaan echter veel manieren om je geld te beleggen en het is essentieel om daar een goed zicht op te hebben vooraleer je de stap zet naar de beurs.

Inzetten op financiële vorming

Deze vaststelling gaf aanleiding tot Club Invest, een website voor financiële vorming die Febelfin lanceerde met de steun van Assuralia. De bedoeling is om burgers op een toegankelijke manier te informeren over de verschillende mogelijkheden van beleggen, maar hen ook te wijzen op de mogelijke risico’s. Zo heeft iedereen op een vlotte manier toegang tot de basiskennis die je nodig hebt bij je eerste stappen als investeerder. Want starten met beleggen is als starten met joggen: je begint niet direct met een marathon.

5 gouden tips

Beleggingen kunnen voor extra inkomsten zorgen en maken tal van projecten mogelijk, denk maar aan pensioensparen, investeren in vastgoedprojecten of de opleiding van de kinderen financieren. Ze zorgen ook voor het nodige groeikapitaal voor bedrijven en vormen dus de motor voor de ontwikkeling van de werkgelegenheid. En dat is niet onbelangrijk in de bijzondere context waarin wij ons vandaag bevinden. Als je dus net als 55% van de Belgen vindt dat je spaargeld niet meer genoeg opbrengt, kan beleggen een goed alternatief zijn. Maar eerst nog vijf tips vooraleer de sprong te wagen.

1 – Breng je budget op orde en bereken hoeveel je kan investeren.

2 – Start zo snel mogelijk, zelfs al is het maar met een klein bedrag. Hoe eerder je begint, hoe beter.

3 – Bepaal de risico’s die je bereid bent te nemen. Het is aan jou om te beslissen hoe ver je wilt gaan, conform je risicoprofiel.

4 Denk eraan om je beleggingsportefeuille voldoende te diversifiëren. Leg niet al je eieren in één mandje.

5 – Aarzel zeker niet om je door een financieel adviseur te laten informeren en begeleiden.

Next article