Home » Vermogensbeheer » Investeren in vastgoed? Niet twijfelen!
Vermogensbeheer

Investeren in vastgoed? Niet twijfelen!

Dat ons geld op de bank weinig opbrengt, weten we ondertussen. Investeren in vastgoed is een beter alternatief. De zeer lage interestvoeten zorgen voor een betaalbare lening, zelfs onder inflatie. Wie in vastgoed wil investeren, heeft het niet altijd gemakkelijk om er het juiste pand uit te kiezen. Er zijn immers heel veel mogelijkheden: nieuwbouw of niet, kleine gezinswoning of appartement, opbrengstwoningen of kiezen voor een investeringen uit een nichemarkt. Feit is dat een investering in vastgoed een rendabele investering is met zekerheid op lange termijn. Vandaag de dag huurt één op de vier in Vlaanderen, de verwachting is dat dit de komende jaren zal stijgen naar één op de drie. Niet lang aarzelen dus, want de huurmarkt kan elke investering gebruiken. Aan het woord is Kristophe Thijs, directeur Communicatie bij CIB Vlaanderen.

De locatie is bepalend voor de waarde van het vastgoed en dus voor zowel de totale investeringskost als de return-on-investment. Bekijk niet alleen goed wat u koopt, maar ook waar u het koopt. Een pand met dezelfde karakteristieken kan op een andere locatie gemakkelijk 10% meer of minder waard zijn. Denk hier als investeerder zorgvuldig over na. De locatie is immers niet alleen bepalend voor de prijs, maar geeft ook informatie over hoe gegeerd het pand zal zijn.

Kristophe Thijs.

De ‘locatie’ heeft echter veel facetten en naarmate het type vastgoed zijn andere elementen van belang. Gaat het bijvoorbeeld om studentenkoten, dan moet de investeerder nagaan wat de afstand is tot de diverse campussen en hoe het zit met de bereikbaarheid. Voor vakantiewoningen aan de Kust telt de afstand tot de zeedijk en uiteraard of er zicht is op de zee vanuit de woning of het appartement. Bij garages is de ligging zonder twijfel het aspect dat de prijs het meeste bepaalt. Het liggingseffect van garages is de facto gekoppeld aan de vraag naar parkeergelegenheid in de zone waarin de garage ligt.

Termijn

Als investeerder heeft u idealiter van bij het begin een zicht op de termijn waarvoor u de investering wilt aanhouden. Voor wat vastgoed betreft, gaat het meestal al zeker om investeringen op middellange termijn. Voor zuivere prijsspeculatie is de vastgoedmarkt niet bijzonder geschikt, gezien de hoge registratiebelastingen en de meerwaardebelasting.

Uw tijd is geld waard. De ene verhuring is al tijdsintensiever dan de andere.

Toch is de investeringstermijn belangrijk, omdat die zal uitmaken welk belang een eventuele meerwaarde na verkoop heeft binnen het totale rendement van de investering. We raden investeerders aan om zich in de huidige markt te focussen op het direct rendement en minder op een eventuele meerwaarde na verkoop. De mooie directe rendementen die bij investeringen in vastgoed nog te verdienen zijn, vormen, zeker in vergelijking met de zeer onzekere return op roerende beleggingen, het voornaamste argument om vandaag te kiezen voor vastgoed. U bent elke maand zo goed als zeker van uw huurinkomsten. Het tweede argument is de waardevastheid. Niemand voorspelt een crash van Belgisch vastgoed, dat haar waardevastheid de afgelopen decennia meer dan bewezen heeft. De voorbije 40 jaar is de prijs van vastgoed in ons land nog nooit gedaald.

Tijdsbesteding

Uw tijd is geld waard. De ene verhuring is al tijdsintensiever dan de andere. Studentenkamers bijvoorbeeld staan bekend als een meer tijdsintensieve verhuring. Bij garages daarentegen is de tijdsinvestering veel beperkter. Als investeerder gaat u altijd best zeer zorgvuldig na of er zich in de toekomst eventuele kosten kunnen voordoen. Het gaat dan bijvoorbeeld om investeringen die worden opgelegd door reglementering. Als het over een appartement of een studio gaat, informeer dan zeker ook naar de staat van het gebouwen en naar eventuele renovatieplannen. Kijk na of er een reservefonds bestaat en hoeveel de jaarlijkse provisie bedraagt.

Bij investeringen en verhuringen komt wel wat wetgeving kijken. De verhuurder heeft hiervan op zijn minst een basiskennis nodig. Een basiskennis is vereist om een degelijk en correct huurcontract te kunnen bekomen waarin de belangen van de investeerder voldoende worden beschermd. Laat u daarom steeds bijstaan door een specialist ter zake en klop eens aan bij een CIB-erkend makelaar of -rentmeester.

Next article