Home » Vermogensbeheer » De 7 voordelen van investeren in woonunits
Vermogensbeheer

De 7 voordelen van investeren in woonunits

In samenwerking met
Project M - nieuwbouwvastgoed
In samenwerking met
Project M - nieuwbouwvastgoed

De klassieke financiële oplossingen staan onder druk. Vastgoed is daarom meer dan ooit een interessant alternatief voor wie op een veilige manier en zonder zorgen wil investeren. Peter Vanmaldeghem, Founding Partner & CEO bij Realis, zet zeven voordelen op een rij.

Tekst: Joris Hendrickx

Peter Vanmaldeghem

Founding Partner & CEO

Realis

1
Zekerheid

Investeren in bakstenen zorgt voor een verzekerd onderpand. Een appartement, woning, studentenflat of assistentieflat zijn fysieke assets die beantwoorden aan een basisbehoefte, namelijk wonen. De waarde daarvan gaat dus niet zomaar lopen. Hierdoor is het een erg crisisbestendige investering. Zelfs de door Realis bemiddelde hotelkamers behielden dwars door corona hun volle gewaarborgde rendement. En dan moet de grote boom van reizen, steeds meer een basisbehoefte, nog komen.”

2
Diversificatie

“Men denkt wel eens dat het moeilijker is om te diversifiëren wanneer je zelf investeert in stenen in plaats van via een vastgoedfonds. Grote klanten kunnen echter hun portefeuille spreiden in units over niches en regio’s heen. Maar ook kleinere investeerders kunnen stap per stap een mooie portefeuille uitbouwen. Dat kan met units met lagere ticketwaarden (zoals hotelkamers), beter financierbare units van appartementen en assistentiewoningen, maar ook studentenflats. Die laatste kan je zelfs al aanschaffen mits de inbreng van ongeveer 35.000 à 50.000 euro eigen middelen. Prachtig voor startende investeerders, toch?”

Zorgvastgoed

3
Liquiditeit

“Woonunits vullen een basisbehoefte in en zijn hierdoor gemakkelijk doorverkoopbaar. Wij bieden zelfs een alert service als de bereikte meerwaarde daar eigenlijk toe uitnodigt. Bij financiële producten is de omzetting naar cash vaak niet zo evident. Bij een crash van beursgenoteerde producten moet je immers vijf à tien jaar wachten op herstel. Zijn ze niet beursgenoteerd, dan is het vaak erg moeilijk om ze door te verkopen.”

4
Rendement

“Omdat je in veel gevallen over hefboombaar vastgoed beschikt kan je een netto rendement van 2,75 à 3,25% zonder veel problemen opkrikken tot quasi het dubbele. Maar je kan ook kiezen voor niet-financierbare vormen van vastgoed waarbij je toch eigenaar bent van de stenen en je het vruchtgebruik geeft aan een exploitant die jarenlang op een stabiele manier voor gewaarborgde huurinkomsten zorgt. We streven bovendien zoveel mogelijk naar vastgoed dat snel zal worden verhuurd en waarvan het rendement dus snel kan beginnen lopen.”

5
Beheer

“Investeren in vastgoed kan volledig zorgeloos gebeuren. Dé voorwaarde is dan wel dat je in zee gaat met spelers die kunnen bewijzen hoe ze opereren en die werken met afdwingbare engagementen. Net daarom gaat Realis enkel in zee met exploitanten of verhuurmaatschappijen die hun sporen reeds hebben verdiend en verifieerbaar zijn.”

6
Kosten

“Als je de juiste vormen van vastgoed kiest, valt het nettorendement heel goed mee. Bij het klassieke financierbare vastgoed zit je met een combinatie van een bescheiden taxatie op het kadastraal inkomen en onroerende voorheffing. Bij een e-peil van maximum 20 ben je de eerste vijf jaar zelfs nog volledig vrijgesteld van onroerende voorheffing. Bij een e-peil van maximum 30 ben je voor 50% vrijgesteld. Verder bieden we in heel wat formules de mogelijkheid om te kopen aan verlaagde of zonder BTW.”

7
Meerwaarde

“Vanuit Realis zullen we investeerders nooit onrealistische meerwaarden voorhouden. Uiteraard doen we er alles aan om vastgoed te selecteren dat een degelijke meerwaarde zal opleveren, maar het is niet van primordiaal belang. Vaak is het voor de investeerder belangrijker om een vaste inkomstenstroom te genereren. Voor zij die toch meer belang hechten aan de meerwaarde hebben wij aangepaste oplossingen in ons pallet van investeringsmogelijkheden.”


Meerwaarde voor huurders, ontwikkelaars én investeerders

Realis biedt als ervaren private real estate planner een totaalconcept aan waar zowel huurders, ontwikkelaars als investeerders beter van worden. Vanmaldeghem legt uit hoe je veilig en zonder zorgen kan investeren in vastgoed.

“Huurders vervangen steeds meer de kopers van vroeger. Wonen zal in de toekomst immers steeds meer gezien worden als een dienst omdat we tijdens ons leven veel meer verschillende woonvormen zullen doorlopen. In elke stap kopen, zal hierdoor niet meer mogelijk zijn.”

➤ “Door onze goede en open relatie met ontwikkelaars weten we dat hun marges onder druk staan door de hoge kosten. Als zij hun projecten in hun geheel aan fondsen moeten verkopen, dan eisen die fondsen relatief grote discounts omdat zij na het aftrekken van hun zware kosten nog voldoende rendement moeten kunnen bieden aan hun aandeelhouders. Wij faciliteren alles mits lagere kosten.”

➤ “Met Realis kunnen we investeerders gemiddeld een nettorendement bieden van rond de 3% op niet-financierbaar vastgoed. Op financierbaar vastgoed loopt dat zelfs op tot het dubbele. Als je voor een derde tot de helft eigen middelen inbrengt en de rest financiert aan 1 tot 1,4% intrest, krijg je immers een bewezen hefboom op je rendement. Bovendien filteren wij de typische valkuilen bij vastgoedinvesteringen aantoonbaar weg. Zo kunnen investeerders genieten van de voordelen van eigenaarschap zonder de nadelen.”

Next article