Skip to main content
Home » Vermogensbeheer » “Belangrijk scharnierpunt in inflatie kondigt zich aan”
Vermogensbeheer

“Belangrijk scharnierpunt in inflatie kondigt zich aan”

In samenwerking met
In samenwerking met

We bevinden ons op een cruciaal scharnierpunt in de huidige inflatie. Blijft deze binnen de perken, dan is dat eerder gunstig. Zet de inflatie zich echter (versneld) door, dan wordt het opletten voor investeerders en beleggers.

Tekst: Joris Hendrickx

Voorlopig positief verhaal volgens centrale banken
Christofer Govaerts, hoofdeconoom bij Nagelmackers.

“Tot nu toe hielden de centrale banken vast aan het verhaal dat we in het tweede kwartaal een statistisch base effect gingen krijgen omdat de prijzen in hetzelfde kwartaal vorig jaar (tijdens de crash) plots sterk daalden”, vertelt Christofer Govaerts, hoofdeconoom bij Nagelmackers. “In die zin zouden de hogere inflatiecijfers van dit jaar normaal en zelfs gunstig zijn. Er werd dus uitgegaan van een tijdelijk effect dat snel zou verdwijnen. Dat is nog steeds mogelijk, maar toch geven veel bedrijven aan dat ze ondanks goede bedrijfsresultaten met een kostenprobleem zitten.”

“Bepaalde grote bedrijven hebben al laten weten dat ze dat deels zullen doorrekenen aan de consument. Grote bedrijven zullen de hogere prijzen nog deels kunnen neutraliseren dankzij hun schaalvoordeel. Kleine en middelgrote bedrijven daarentegen kunnen hun prijzen niet zomaar verhogen en hebben hierdoor moeite om hun winstmarges te behouden.”

Veel bedrijven geven aan dat ze ondanks goede bedrijfsresultaten met een kostenprobleem zitten.

Eerste tekenen van bijsturing

“Stel dat dit inflatiemomentum niet tijdelijk, maar van een meer structurele aard zou zijn, dan zal dat zijn eigen leven gaan leiden en zal de impact op de financiële markten veel groter worden. Eenmaal boven een bepaalde psychologische grens zullen zelfs de meeste aandelen het moeilijk krijgen. Dat besef groeit steeds meer. De Canadese centrale bank en de Bank of England zijn in dat kader nu al stilaan aan het ingrijpen richting een strenger monetair beleid dat de inflatoire druk moet tegengaan”, aldus Govaerts.

“Richting het einde van de zomer zullen zij naar alle waarschijnlijkheid naar voor komen met een aangepast – maar nog steeds positief – verhaal dat meer rekening houdt met de inflatie en waarbij ze bijvoorbeeld zullen aankondigen dat ze in het komende jaar hun aankoopprogramma zullen terugschroeven en vervolgens een renteverhoging zullen doorvoeren. Uiteraard zal dat afhangen van het economische herstel.”

Advies afhankelijk van inflatiemomentum

“Indien de centrale banken het nu bij het rechte eind hebben en de inflatie binnen de perken blijft, dan is dat voor aandelen in het algemeen zeker geen slechte zaak. Voor obligaties blijft het wel een pijnlijke situatie. Indien de inflatie wél versnelt, kan je beter ook goed oppassen met welke aandelen je koopt. ‘Waarde’ valt dan te verkiezen boven ‘groei’ aandelen. Bovendien moet je dan ook opletten met small- & midcap-aandelen”, besluit Govaerts.

Next article