Skip to main content
Home » Veiligheid » “Spectaculaire resultaten met mix van vaste, mobiele en tijdelijke camera’s”
Camerabewaking

“Spectaculaire resultaten met mix van vaste, mobiele en tijdelijke camera’s”

mobiele camera
In samenwerking met
Mobiele camera.
mobiele camera
In samenwerking met
Mobiele camera.

In de slimme stad van de toekomst gebeurt de bewaking best met een dynamische mix van vaste, mobiele én tijdelijke camera’s. Ilja Theuwissen, CEO van The Safe Group, licht toe.

Tekst: Joris Hendrickx

Ilja Theuwissen, CEO The Safe Group.

Ilja Theuwissen

CEO

The Safe Group

“Heel wat problemen op openbare plekken geraken niet opgelost door er simpelweg vaste camera’s te hangen. De openbare ruimte evolueert immers continu. Veranderingen kunnen abrupt zijn of net traag op gang komen. Soms zijn ze permanent, soms tijdelijk. De ene keer zijn livebeelden nodig, terwijl voor andere situaties retroactief onderzoek volstaat. We behalen absoluut spectaculaire resultaten op gebied van ROI als we een dynamische mix van cameratechnologie inzetten, met vaste, mobiele en tijdelijke camera’s.”

Voor iedere toepassing een type camera

“Vaste camera’s focussen zich op hotspots, invalswegen, knooppunten en pleinen. Ze zijn de kern van het cameranetwerk. Daarnaast worden mobiele camera’s flexibel ingezet, bijvoorbeeld om sluikstorten of vandalisme tegen te gaan. Het verplaatsen van die camera’s gebeurt door de stad zelf en de beelden kunnen retroactief worden bekeken.”

“Aanvullend zijn tijdelijke camera’s op vaste locaties een grote meerwaarde bij onder andere evenementen. De beelden daarvan komen binnen in een tijdelijke meldkamer en kunnen zowel live als retroactief worden geraadpleegd. Verder zijn tijdelijke camera’s erg nuttig als ‘test’ wanneer het vaste cameranetwerk nog moet worden bepaald.”

➡️Case: Dusartplein Hasselt

“Het Dusartplein in Hasselt is dé plaats waar tijdens het jaar heel wat grote evenementen plaatsvinden: de kermis, het kerstdorp, voetbal op groot scherm,… Het stadsbestuur wil tijdens die periodes dan ook de dekking van de vaste camera’s verhogen. Er hangen standaard al een vijftal camera’s die prima dienstdoen voor de cafés en de wekelijkse markt, maar voor grote evenementen zijn vaste camera’s echter minder nuttig, want de kans is groot dat het zicht van die camera’s dan gehinderd wordt door de tijdelijke constructies van die events.”

“De stad voorziet daarom in tijdelijke cameranetwerken op afroep, zodat bij elk evenement alle belangrijke plaatsen perfect in beeld zijn. Een bijkomend voordeel van huren is dat men ieder jaar gebruik kan maken van de nieuwste technologie zonder zich zorgen te moeten maken over defecten. Bovendien is een tijdelijk gehuurde camera ook nog eens veel minder duur dan een vaste camera. Los daarvan is Stad Hasselt een echte expert in het gebruik van mobiele camera’s. Deze worden succesvol ingezet op plaatsen waar acute problemen zich voordoen.”


Next article