Home » Veiligheid » Naar een digitale nummerplaat voor drones
Drones

Naar een digitale nummerplaat voor drones

Aan de opmars van drones lijkt nog niet meteen een einde te komen. Maar de integratie van drones in een steeds drukker luchtruim moet natuurlijk wel absoluut veilig gebeuren.

Unifly is wereldwijd leider in beheersystemen voor de onbemande luchtvaart (Unmanned Traffic Management). Het platform verbindt autoriteiten met piloten, zodat drones op een veilige manier in het luchtruim worden geïntegreerd. Autoriteiten kunnen dronevluchten visualiseren en beheren. No-drone zones kunnen tijdelijk of definitief geactiveerd worden, bijvoorbeeld op vraag van politie of brandweer. Dronepiloten kunnen hun drones beheren, toestemmingen aanvragen en ontvangen voor hun vluchten. Allemaal in lijn met internationale en plaatselijke wetgeving.

Koen Meuleman, mede-oprichter van Unifly: “Met het SAFIR-project hebben we aangetoond dat drones op een veilige manier kunnen worden ingezet in de meest uitdagende omgevingen, zoals de stad en de haven van Antwerpen. In al onze projecten zagen we dat het absoluut noodzakelijk is op een betrouwbare manier drones te kunnen identificeren en volgen.”


De nieuwe Europese wetgeving zal in de loop van 2020 in werking treden. Die verplicht de registratie van alle nieuwe drones, behalve de allerkleinste modellen.


Digitale nummerplaat voor drones

De nieuwe Europese wetgeving zal in de loop van 2020 in werking treden. Die verplicht de registratie van alle nieuwe drones, behalve de allerkleinste modellen. Vanaf dan ben je verplicht om een uniek identificatienummer te hebben. Hierdoor kan bijvoorbeeld de politie vanop afstand uitlezen wie de eigenaar is.

Unifly is het eerste bedrijf ter wereld dat met BLIP een tracker en e-Identificationtoestel heeft ontwikkeld dat voldoet aan de noden van de dronepiloten én aan de nieuwe wetgeving. “Net zoals een nummerplaat kunnen de authoriteiten via een app meteen de drone identificeren. De trackingdata gaat via het gsm-netwerk. Zo weten we wie er vliegt, waar men vliegt en of dat toegelaten is. BLIP is het eerste product in zijn soort wereldwijd”, aldus Meuleman.

“Unifly is als geen ander vertrouwd met de noden van droneverkeer: in de lucht is het toestel onderhevig aan extreme omstandigheden. Ons toestel is volledig autonoom en afgesloten, wat het enorm robuust maakt. BLIP is een revolutionaire stap voorwaarts in de veilige, schaalbare integratie van drones in ons dagelijks leven. Wij zijn ervan overtuigd dat drones een enorme meerwaarde bieden aan de maatschappij, ze zijn namelijk inzetbaar in allerlei situaties. Ons doel is om ervoor te zorgen dat drones op een veilige manier kunnen integreren in het luchtruim, zodat ze hun potentieel maximaal bereiken.”

Next article