Home » Veiligheid » DronePort: het epicentrum van Europa
Drones

DronePort: het epicentrum van Europa

In het luchtruim kunnen prototypes van drones met innovatieve technieken volop getest worden.

DronePort is een voormalige Belgische militaire luchtmacht­basis die momenteel een twaalf hectare groot industrieterrein ontwikkelt met een specifieke focus op de Europese luchtvaartinnovatie en drone-industrie. De site in Sint-Truiden huisvest groeiende bedrijven die actief zijn in deze toekomstsector en deel willen uitmaken van de brui­sende drone community.

DronePort is een initiatief van de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM), Stad Sint-Truiden, POM Limburg en de private investeerder JK Invest. De campus biedt dronebedrijven, overheden, kennisinstellingen en andere organisaties een waaier aan faciliteiten aan met o.a. een academy, een drone lab en een uniek luchtruim voor test-, certifiëring- en demonstratieoplossingen. Op die manier ontwikkelt DronePort een uniek ecosysteem met een uitgebreide infrastructuur en verschillende diensten om onderzoek, innovatie en ondernemerschap in de drone-industrie te faciliteren.

Volop testen 

Uniek aan de site is dat DronePort innovaties in de bemande en onbemande luchtvaart bij elkaar brengt. Zo kunnen nieuwe prototypes van drones met innovatieve technieken getest worden in een luchtruim van 12 op 7 km, waar bemande en onbemande toestellen naast elkaar leren vliegen in een veilige context. In het lokaal gecontroleerd luchtruim is voldoende plaats voor testen met multicopter en fixed wing drones, beyond visual line of sight missies, maar ook bijvoorbeeld testen boven landbouwvelden of stedelijke gebieden.

Epicentrum van Europa

Het campusgebouw biedt tevens alle kansen aan bewoners en bezoekende bedrijven om hun activiteiten te ontplooien en te demonstreren. Er zijn tal van moderne en goed uitgeruste vergaderzalen, een auditorium, werkateliers en een ‘DronePort Cuisine’ met lobby. Met al meer dan 15.000 relevante en internationale bezoekers in 2019 en een uitbreidingsgebied van twaalf hectare heeft DronePort de ambitie om verder uit te groeien tot het epicentrum van de Europese drone-industrie.

Next article