Home » Veiligheid » Artificiële intelligentie versterkt bestaande cameranetwerken
Veiligheid

Artificiële intelligentie versterkt bestaande cameranetwerken

Een combinatie van de juiste mensen met de juiste kennis en de nieuwste technologie kan zorgen voor een betere veiligheid. Daarom sloot Securitas recent een samenwerkingsovereenkomst met Robovision, een Belgische ontwikkelaar van AI-technologie die gebaseerd is op ‘deep learning’.

Tekst: Joris Hendrickx

De AI-technologie van Robovision zal toegepast worden op de bestaande cameranetwerken van Securitas en ervoor zorgen dat de geregistreerde beelden ook geïnterpreteerd worden. De software past op de camerabeelden immers algoritmische analyses toe en herkent zelf bepaalde gevaarlijke zaken en onveilige patronen.

Denk maar aan slimme camera’s aan bankautomaten die de methodes van plofkrakers herkennen. Zo krijgen de meldkameroperatoren sneller en automatisch een signaal binnen en kunnen levensnoodzakelijke interventies nog sneller worden uitgevoerd. Het versterken van beveiligingscamera’s met artificiële intelligentie is relevant in tal van sectoren: de gezondheidszorg, maakindustrie, retail, bankensector, het openbaar vervoer,… De mogelijke toepassingen zijn eindeloos.


De meldkameroperatoren krijgen automatisch een signaal binnen en kunnen levensnoodzakelijke interventies dus sneller uitvoeren.


Artificiële Intelligentie als een dienst

De kracht van de samenwerking bestaat in de complementariteit tussen beide partners. Robovision heeft de AI-expertise in huis en Securitas weet hoe ze deze technologie kan omzetten naar praktische toepassingen. Securitas beschikt als vergunde bewakingsonderneming immers over de juiste kwalificaties en expertise om oplossingen naar de markt te brengen.

Het verwerken van beelden is zeer sterk gereglementeerd en past zo volledig binnen het juridisch kader bepaald in o.a. de camera- en privacy wet. Omdat Securitas deze slimme camera’s beschikbaar zal stellen op de markt als een dienst, kunnen klanten de vooruitstrevende technologie van Robovision op een ‘laagdrempelige’ manier afnemen in een eenvoudig verbruiksmodel, mét respect voor hun privacy en die van burgers.

Next article