Stellen dat de vastgoedmarkt door woelige wateren vaart, is een open deur intrappen. Toch ziet Olivier Carrette, CEO bij UPSI-BVS, de toekomst allesbehalve somber tegemoet: “Zoals bij elke crisis zijn er ook opportuniteiten.”
We dachten in 2020 met de coronacrisis al dat we een buitengewoon jaar hadden beleefd, maar vandaag lijkt dat jaar bijna futiel in vergelijking met de ongeziene omwentelingen die zich in 2022 & 2023 hebben opgestapeld, grotendeels als gevolg van de oorlog in Oekraïne en heel recent in Gaza. Met gevolgen die op zijn minst als ‘collateral damage’ beschouwd kunnen worden: op hol geslagen inflatie en energieprijzen, stijgende prijzen voor consumptiegoederen, torenhoge kosten van materialen en bouwwerkzaamheden, stijging van het woningkrediet, afgestompt consumentenvertrouwen,… En dan hebben we het alleen nog maar over de gevolgen vanuit het standpunt van de vastgoedsector!
Elke crisis heeft het voordeel dat de creativiteit en inventiviteit van de mensen nog meer tot uiting komt.
Van een wereld… naar een wereld
In een paar weken tijd ging de markt van de ene wereld naar de andere. Van een wereld waar de hypotheekrente jarenlang historisch laag was – op bodemkoers zelfs – naar een wereld waar diezelfde rente verdriedubbelde. Van een wereld waar het energieprestatiecertifi caat (EPC) weinig inhield en het grote publiek onverschillig liet naar een wereld waar het niet alleen een sleutelrol speelt voor al wie wil kopen of huren, maar ook een standaard geworden is op heel wat domeinen. Van een wereld waar we niet wisten waar het aandeel van Belgische huishoudens met een eigen woning zou stoppen, naar een wereld waar het plafond bereikt lijkt te zijn (72%) en waarin dat aandeel zelfs snel zou kunnen dalen. Van een wereld waar de meeste mensen de overwaardering van prijzen in twijfel trokken, met uitzondering van de NBB of enkele vooraanstaande consultants, naar een wereld die ongetwijfeld realistischere verwachtingen heeft met betrekking tot de evolutie van de vastgoedprijzen.
Onzekerheid, maar ook opportuniteiten
Terwijl 2022 het jaar was waarin de omwentelingen begonnen, zal het pas eind 2023 en begin 2024 zijn dat de markt de werkelijke impact ervan zal kunnen meten. Om nog maar te zwijgen over de onzekerheid die de geopolitieke situatie met zich meebrengt. Voorspellingen zijn altijd riskant, maar zouden dit jaar ronduit gewaagd zijn, zeker met de komende verkiezingen in 2024. Omwentelingen, hoe sterk ook, leiden echter niet noodzakelijk tot chaos. Zoals steeds zijn er ook opportuniteiten. Elke crisis heeft het voordeel dat de creativiteit en inventiviteit van de mensen nog meer tot uiting komt en dat sommige processen versneld zullen worden uitgerold, denk bijvoorbeeld aan energiearme gebouwen, de snelheid van bouwprocessen en het vinden van alternatieven voor de betaalbaarheid. Zij die innoveren, zullen de kampioenen van morgen zijn. En het mooie aan dat proces is dat we vandaag allemaal aan dezelfde startlijn staan.