Skip to main content
Home » Vastgoed van de Toekomst » Winkels in periferie blijven goede investering
Sponsored

Retailvastgoed in de periferie blijft ook in de toekomst een interessante investering. De goede bereikbaarheid en het gemak zijn voor klanten immers meer dan ooit doorslaggevend.

Waaruit bestaat jullie vastgoedportefeuille?

Jan De Nys.

Jan De Nys, CEO & Managing Director bij Retail Estates: “Retail Estates investeert in winkelvastgoed in de periferie. Momenteel hebben we zo’n 1.000 winkels in onze portefeuille, waarvan 750 in België en 250 in Nederland. Onze investeerders zijn o.a. particulieren, pensioenfondsen en levensverzekeringsmaatschappijen. Sinds ons succes in Nederland zijn dat niet meer enkel Belgische, maar ook Angelsaksische beleggers. Zij maken nu zo’n 30% uit van ons kapitaal, naast de 30% aan grote institutionele beleggers (meestal verzekeraars) en de 40% aan particulieren.”

Waarom blijft investeren in retailvastgoed in de periferie ook in de toekomst interessant?

“35- tot 55-jarigen kopen meer dan ooit een huis in de groene rand en verkiezen winkels die van daaruit makkelijk bereikbaar zijn. Alsmaar meer steden voeren bovendien een lage emissie zone, circulatieplan en bewonersparkeren in, waardoor ze shoppers wegjagen uit het centrum. Die mensen kunnen wel nog steeds makkelijk terecht bij onze winkels in de periferie, mét parking voor de deur. Winkelen in de periferie is hierdoor in gans Europa toegenomen, zelfs tijdens de coronaperiode.”

Mensen kunnen nog steeds makkelijk terecht bij onze winkels in de periferie, mét parking voor de deur.

“Bovendien vormen onze winkels een perfecte match met e-commerce. Al meer dan een kwart van de consumenten koopt hun spullen aan via click & collect en hun aandeel stijgt. Ze bestellen de producten dus van thuis uit en gaan die dan ophalen in de winkel zonder daar te moeten zoeken of aan te schuiven. In die winkel heeft de verkoper dan de mogelijkheid om add-on sales te doen. Bovendien is het voor winkels een goed alternatief voor het gratis leveren en retourneren, wat op lange termijn onhoudbaar is.”

Op welke manieren zetten jullie in op duurzaamheid?

“Wij verhuren onze gebouwen casco: onze klanten krijgen dus vier muren en een dak, de rest mogen ze zelf invullen. Onze CSG-inspanningen focussen zich dan ook volledig op het zo goed mogelijk isoleren van onze gebouwen en dus het beperken van energieverlies. Dat legt meteen ook een grote verantwoordelijkheid bij onze klanten: het zijn zij die zelf bepalen hoeveel energie ze verbruiken.”

“Daarnaast leggen we waar dat fysiek mogelijk is zonnepanelen op onze daken. Er zijn echter meerdere manieren op goedkope groene energie te kopen en onze klanten hebben ook andere ESG-verplichtingen. Zo geven sommigen bijvoorbeeld eerder prioriteit aan circulariteit. Op lange termijn verwachten we alvast dat ze zich allemaal zullen bekeren.”

Next article