Home » Strategic HR » Sterk stijgende vraag naar ervaren change managers
Strategic HR

Sterk stijgende vraag naar ervaren change managers

In samenwerking met
In samenwerking met

Veranderingen bij bedrijven zijn van alle tijden, maar het gaat wel alsmaar sneller. Er is dan ook steeds meer vraag naar ervaren managers die bedrijven hierin kunnen bijstaan.

Tekst: Joris Hendrickx

Michel Van Hemele, Managing Partner bij Essensys.
Marktleider met focus op hoge toegevoegde waarde

Van Hemele: “Essensys bestaat intussen 27 jaar. De eerste 10 jaar daarvan maakten we deel uit van Ernst & Young, daarna beslisten ikzelf en mijn partner Marc Crombez om het bedrijf te verzelfstandigen. Binnen België zijn we de marktleider in het executive segment, oftewel de top van de markt. We richten ons niet op grote volumes, maar focussen op de opdrachten met de meeste toegevoegde waarde.”

Zwaartepunt verschuift naar veranderingstrajecten

“In meer dan 60% van de gevallen zijn dat opdrachten die te maken hebben met veranderingstrajecten (change management), herstructureringen of senior managers die  transversale programma’s leiden. Dat laatste betreft bv. de gevallen wanneer een programmadirecteur meerdere projectleiders aanstuurt in het kader van programma’s die een significante impact hebben op het leven van de vennootschap”, aldus Van Hemele.

“Maar we doen ook klassieke interim management opdrachten waarbij uitgevallen of vertrekkende mensen moeten worden vervangen, leveren zeer specifieke kennis die maar af en toe nodig is en kunnen ook project managers voorzien. Sinds 2004 schuift de focus van onze organisatie echter steeds meer op in de richting van veranderingstrajecten. Dat is vandaag in heel Europa immers dé grote uitdaging geworden voor HR.”

HR moet vanaf het begin mee worden opgenomen in het denkproces. Zo kunnen zij proactief acties ondernemen en optimaal hun bijdrage leveren.

Sterk toenemende vraag door corona

Van Hemele: “Bedrijven worden volop getransformeerd en fitter gemaakt, bv. door de productie te verschuiven richting Polen en China. Er is een zeer hoge druk om te veranderen, de zaken anders aan te pakken en uitsluitend te focussen op de activiteiten met de hoogste toegevoegde waarde.”

“In het afgelopen anderhalf jaar hebben we ondanks corona heel wat veranderingsprogramma’s opgezet. Veel van onze managers werken in het kader van de Wet-Renault nu al aan de voorbereidingen om, eens de tegemoetkomingen van de overheid rond de technische werkloosheid door COVID eind september aflopen, aankondigingen te kunnen doen rond afvloeiingen en herstructureringen. De vraag rond zulke veranderingstrajecten blijft enkel maar verder toenemen.”

HR wordt strategische partner

Van Hemele: “Voor HR is dé grote uitdaging de transformatie van klassieke HR-activiteiten (het normale beheer van talenten, het betalen van lonen,…) naar een strategische en actieve speler die mee aan het stuur zit van alle veranderingstrajecten die steeds meer plaatsvinden. »

« Hiervoor hebben HR-medewerkers een heel andere bagage nodig dan in het verleden. Het gaat er nu vooral over hoe men medewerkers mee kan krijgen in veranderingstrajecten waarbij men slimmer en meer digitaal zal moeten werken. HR moet daarom dus al vanaf het begin mee worden opgenomen in het denkproces. Zo kunnen zij proactief acties ondernemen en optimaal hun bijdrage leveren.”

Next article