De frequentie van het aantal arbeidsongevallen met uitzendkrachten is sinds 2013 gestagneerd, terwijl het aantal uitzendkrachten op twintig jaar tijd nagenoeg verdubbeld is. Preventie en Interim, de Centrale Preventiedienst voor de Uitzendsector in België, gelooft dat het nog beter kan.
Tekst: Joris Hendrickx
Marijke Bruyninckx
Directeur van Preventie en Interim
Waar focussen jullie op om het aantal arbeidsongevallen verder te verlagen?
Bruyninckx: “We richten ons sinds kort specifiek op de gebruikers; de bedrijven die uitzendkrachten inschakelen via een uitzendkantoor. We willen hen zo goed mogelijk helpen in het maken van een risicoanalyse van de werkpost, om op basis daarvan een werkpostfiche op te kunnen stellen. Die werkpostfiche is immers de basis waarop uitzendkantoren een geschikte uitzendkracht kunnen aanbieden.”
“Helaas zijn het opstellen van de risicoanalyse en de werkpostfiches een oud zeer. Ze worden zelfs slechter dan ooit ingevuld. Daarom werken we aan een nieuwe en overzichtelijke website (www.werkpostfiche.be) waar bedrijven alle info kunnen vinden over hoe ze dit best aanpakken.”
Op welke manieren zetten jullie in op digitalisering?
“PI ontwikkelde een online tool waarin alle Belgische uitzendkantoren rechtstreeks hun arbeidsongevallencijfers kunnen indienen: PI-A. Dankzij deze tool worden statistieken over de arbeidsongevallen in de uitzendsector op twee weken tijd uitgewerkt. Vroeger kon dit tot twee à drie maanden tijd in beslag nemen.”
De veiligheid van de uitzendkracht wordt steeds meer au sérieux genomen.
“Hierdoor hebben we nu meer tijd beschikbaar om leden bij te staan met informatie over de welzijnswetgeving, advies inzake de werkpostfiches en vragen over gezondheidsonderzoeken.”
“Daarnaast hebben we ook de wettelijke opdracht om een centrale gegevensbank te ontwikkelen (PI-M) ter harte genomen. In deze databank is meer dan 85% van de resultaten van alle gezondheidsonderzoeken die uitzendkrachten hebben ondergaan terug te vinden. Dat betekent een enorme tijdswinst voor uitzendkantoren en uitzendkrachten.”
Jullie bestaan nu 20 jaar. Wat hebben jullie zien veranderen?
“Er is de afgelopen 20 jaar een duidelijke mindswitch gebeurd in de uitzendsector. De veiligheid van de uitzendkracht wordt steeds meer au sérieux genomen. Dat blijkt onder meer uit de groeiende interesse in de opleidingen die PI organiseert en het stijgend aantal vragen over preventieve maatregelen om de veiligheid van de uitzendkrachten op de werkplek te verzekeren.”