Home » Strategic HR » “Opleiden is het nieuwe aanwerven”
HR

“Opleiden is het nieuwe aanwerven”

Ook in coronatijden blijft Scania nieuwe medewerkers rekruteren en opleiden. Hiervoor werkt het bedrijf sinds kort intensief samen met VDAB. Meer uitleg door Kaouthar Balizi, Recruitment Specialist bij Scania Benelux.

Tekst: Joris Hendrickx

Kaouthar Balizi, Recruitment Specialist bij Scania Benelux.

Kaouthar Balizi

Recruitment Specialist

Scania Benelux

“Door de coronacrisis hebben we vooral zo veel mogelijk ingezet op het garanderen van de veiligheid van onze medewerkers. Onze bedienden schakelden grotendeels over op thuiswerken, terwijl onze werkplaatsen gewoon konden openblijven mits naleving van de nodige veiligheidsmaatregelen. De komende periode blijven we in de kantoren op maximaal 75% van de bezetting werken, zodat we voldoende afstand kunnen garanderen. Daarnaast bekijken we hoe we het thuiswerken optimaal kunnen organiseren. Voor onze arbeiders en de werkplaatsen blijft alles lopen zoals het al was. Ook bij volgende coronagolven zullen we daar geen grote veranderingen doorvoeren.”

Samenwerking met VDAB biedt nieuwe opportuniteiten

“We blijven zeker techniekers aanwerven, maar kijken nu wel kritischer naar welke vacatures we openzetten. Zeker in coronatijden zullen we steeds goed analyseren of een bepaalde functie nodig is of niet. Maar het ziet er wel goed uit, want onze klanten blijven al dan niet voorzichtig of uitgesteld aankopen. Vroeger maakten we gebruik van de gratis dienstverlening van VDAB om onze vacatures te publiceren. Sinds maart zijn we overgeschakeld naar een betalende bedrijfspagina. Met succes, want er was vrij snel meer beweging in onze samenwerking. Ik heb intussen al heel wat gesprekken gehad met accountmanagers waar concrete acties uit volgden. Zo werken we momenteel specifieke jobdagen voor techniekers uit. Daarnaast ben ik in gesprek met opleidingscentra om potentiële werkkrachten bedrijfsspecifiek op te leiden.”

Via IBO-trajecten bieden we werkzoekenden gedurende een periode van zes maanden een betaalde stage aan waarbij ze op de werkvloer een job leren.

“Intussen plannen we ook een heropstart van de Individuele Beroepsopleidingen (IBO). In het verleden hadden we hier een minder goede ervaring mee, omdat de opvolging van de IBO’s toen niet centraal werd gecoördineerd. Via de IBO-trajecten bieden we werkzoekenden gedurende een periode van zes maanden een betaalde stage aan, waarbij ze op de werkvloer een job leren. Het doel is om na die stage over te gaan naar een vaste aanwerving.”

Naar een structurele samenwerking en duaal leren

“We willen evolueren naar een structurele samenwerking met VDAB vanuit een sterke partnership, want we hebben mekaar nodig. Wij kunnen werkzoekenden een job bieden, terwijl VDAB ons op diverse manieren kan ondersteunen bij de aanwerving en opleiding van die mensen. Daarnaast zetten we nu onze eerste stappen in het duaal leren. Opleiden is nu eenmaal het nieuwe aanwerven. Te veel bedrijven vissen vandaag in dezelfde kleine poel naar mensen die de nodige vaardigheden al hebben, terwijl er dankzij een opleiding ook heel wat potentieel is bij mensen zonder de nodige scholing of ervaring voor de vacature.”


Aanwerven tijdens corona: 3 tips

1 – Meld je vacature op vdab.be

Wil je zichtbaarheid creëren? Plaats je vacature dan online, zowel op je eigen website als op vdab.be. Heel wat potentiële kandidaten heroverwegen hun loopbaan en surfen weleens naar vacatures. Door je vacature in de kijker te zetten bereik je heel wat kandidaten. De grootste jobsite van Vlaanderen krijgt dagelijks zo’n 35.000 bezoekers over de vloer. 

2 – Sollicitatiegesprek op afstand

Zijn de deuren van je bedrijf gesloten en werken de collega’s van thuis uit? Geen nood. Ook sollicitatiegesprekken kan je makkelijk vanop afstand voeren. Skype, Zoom, Google Hangouts,… er zijn genoeg alternatieven. Zorg voor een neutrale achtergrond, bereid je net zo goed voor als bij een livegesprek en log op tijd in. Bovendien blijft de kandidaat in zijn eigen comfortzone, waardoor het gesprek vlotter verloopt. Een trend tijdens de coronacrisis, maar misschien wel een blijvende waarde in jouw HR-beleid? 

3 – Zorg voor een warm onthaal

Online of offline. Zorg dat je nieuwe medewerker zich meteen welkom voelt. Licht de collega’s op voorhand in, regel alle praktische zaken, voorzie een (digitale) rondleiding en zorg voor een aanspreekpunt waarbij je nieuwe medewerker altijd terecht kan met vragen. In deze bijzondere tijden is connecteren hét belangrijkste onderdeel van je HR-beleid. 

Next article