Home » Strategic HR » HR-platform begeleidt mensen op elk moment in hun carrière
Strategic HR

HR-platform begeleidt mensen op elk moment in hun carrière

Generatie Z heeft totaal andere verwachtingen en gedragingen dan de vorige generaties. Ze zijn ongeduldiger, materialistischer en minder loyaal. Hierdoor moet je als bedrijf nog meer aandacht hebben voor het individu.

Hét grootste probleem van bedrijven vandaag is het aantrekken en behouden van talent. Proactief en permanent bezig zijn met talent management komt hierdoor centraal te staan. Een innovatief HR-platform, myCareerCompanion, biedt daarbij alvast de nodige ondersteuning. Meer uitleg door Founder & CEO Raf Cuyvers.

Raf Cuyvers.

“Je moet het HR-aspect van je bedrijf niet bekijken als een kost, maar als een permanente investering. Je dient op elk moment handvaten aan te bieden aan werknemers om volgende stappen te kunnen zetten in hun carrière. Generatie Z, die nu de arbeidsmarkt betreedt, heeft bovendien totaal andere verwachtingen en gedragingen dan de vorige generaties. Ze zijn ongeduldiger, materialistischer en minder loyaal. Hierdoor moet je als bedrijf nog meer aandacht hebben voor het individu. Het komt erop aan je huidige werknemers zoveel mogelijk te behouden én tegelijk de schaarse groep van jonge talenten aan te trekken en vervolgens ook voldoende te blijven voeden.”

Permanente aanwervings- en retentiestrategie

“Te vaak zien we dat aanwervingen reactief en ‘ad hoc’ gebeuren. Er wordt gezocht naar de ‘blauwe aap met de gele hoed’ met specifieke competenties om een openstaande rol meteen te kunnen invullen. Uiteraard werkt dat niet meer. Door non-stop (ook wanneer er geen vacatures open staan) de arbeidsmarkt te scannen en mensen effectief aan te trekken die enerzijds het juiste leerpotentieel hebben en anderzijds binnen de cultuur passen, en die ook nog eens projectmatig op te leiden, heb je mensen klaarzitten die op korte maar ook lange termijn waarde bieden. Ook interne mensen moet je continu de instrumenten, begeleiding én kansen geven om hun carrière binnen je bedrijf uit te bouwen en nieuwe verantwoordelijkheden op te nemen. Enkel zo zal je hen kunnen behouden.”

Proactief talent management

“Om op al deze uitdagingen een antwoord te bieden, hebben we samen met prof. Eva Kyndt myCareerCompanion ontwikkeld, een HR-techplatform dat hoog opgeleide individuen op elk moment in hun carrière begeleidt. Het biedt hen via wetenschappelijk onderbouwde testen inzichten in wat hun mogelijke volgende stappen zouden kunnen zijn, met concrete output waar ze nog dienen bij te leren en in welk type organisatie ze het meest succesvol zouden kunnen zijn. Naar bedrijven toe resulteert het platform in twee diensten. De ‘talent tap’ is een permanent oog op de arbeidsmarkt met een continue instroom van effectief geïnteresseerde nieuwe werknemers die zowel wat betreft cultuur als functies passen binnen het bedrijf. De ‘talent scan’ is een instrument om zowel bestaande werknemers als externe sollicitanten te laten bepalen wat de ideale volgende carrièrestap is.”

Next article