Skip to main content
Home » Smart Industry » Podcast Artificiële Intelligentie: Terminator is nog niet voor morgen!
Smart Industry

Podcast Artificiële Intelligentie: Terminator is nog niet voor morgen!

In samenwerking met:
Deevid De Meyer - Brainjar en Ben Schrauwen - Oqton
In samenwerking met:
Deevid De Meyer - Brainjar en Ben Schrauwen - Oqton

Nemen intelligente computers binnenkort de wereld over of zijn wij mensen toch niet zo vervangbaar als we soms denken? En hoe wordt AI vandaag de dag al gebruikt? In onze podcastreeks ‘Knappe Koppen’ vroegen wij tekst en uitleg aan Deevid De Meyer, oprichter van AI-dienstenbedrijf Brainjar en aan Ben Schrauwen, CEO van de Belgisch-Amerikaanse softwareontwikkelaar Oqton uit Gent.

Tekst: Michiel Geuns – Foto’s: Sarie Rooms

Waar wordt AI voor tegenwoordig zoal gebruikt?

Deevid: “Er zijn oneindig veel AI-toepassingen te bedenken, maar in de breedste zin worden artificieel intelligente systemen gebruikt om menselijke, vaak repetitieve taken over te nemen. Dit gaat van simpele tekstverwerking tot intelligente systemen die videobeelden kunnen analyseren van bijvoorbeeld schade aan wegen en bruggen en dit vervolgens in 3D kunnen mappen. Het doel is vaak om mensen te ontlasten van repetitieve taken zodat ze zich kunnen focussen op hun kerntaak.”

Ben Schrauwen – Oqton

Ben: “Het draait eigenlijk allemaal om optimalisatie. Wij werken bijvoorbeeld vaak met bedrijven die lasrobots hebben. Er kunnen bij een aantal van die bedrijven momenteel geen robots meer bijgeplaatst worden omdat de ingenieurs die ze moeten bedienen te veel bezig zijn met tijdrovende, repetitieve taken.”

Dit staat redelijk ver weg van de Hollywoodiaanse doemscenario’s waar veel mensen aan denken.

Deevid: “Terminator sluipt inderdaad af en toe wel eens binnen als het over AI gaat. Veel vaker hebben mensen echter schrik van slimme digitale systemen die hun job volledig overnemen. Nu, als het een troost kan zijn: we spreken voorlopig nog over ‘narrow AI en machine learning’. Dit wilt zeggen dat deze systemen heel goed zijn in het (leren) uitvoeren. De taak in kwestie moet echter eerst duidelijk door mensen gedefinieerd worden.”

In welke sectoren is er het meeste winst te boeken door in te zetten op AI en machine learning?

Ben: “Eigenlijk elke sector waar de oplages klein, maar het product telkens zeer gelijkaardig is. Een voorbeeld is de dentale industrie: de productie van valse gebitten, kronen, aligners. Dit wordt allemaal op maat gemaakt en dentale labo’s krijgen honderden orders per dag. Maar al die orders zijn grotendeels gelijkaardig, waardoor het werk zeer repetitief is. Via machine learning kan een groot deel van die repetitieve taken geautomatiseerd worden. De productie van vrachtwagens of tractoren is nog zo’n sector.”

Deevid: “In het algemeen kan je zeggen dat elk bedrijf dat aan het schalen is, gebaat is bij het gebruik van AI. Bedrijven die beginnen met een beperkt aantal mensen die alles manueel doen maar dit door een plotse groei niet meer kunnen bijhouden zijn heel interessant voor ons als dienstverlener.”

We hebben nogal snel de neiging om machines te gaan ‘vermenselijken’ omdat ze een beetje op ons lijken.

Ben Schrauwen – Oqton
Elon Musk heeft ooit gezegd: “De snelheid waarmee artificiële intelligentie aan het ontwikkelen is, is onvoorstelbaar. Het risico dat er binnen 5 -10 jaar iets gevaarlijks zal gebeuren is enorm.” Heeft hij gelijk?
Deevid De Meyer – Brainjar

Deevid: “Elon Musk zit nooit verlegen voor een gedurfde uitspraak natuurlijk (lacht). Ik denk dat er vandaag de dag een veel groter gevaar schuilt in de menselijke bias die het algoritme moet programmeren dan in het algoritme zelf. Zo heeft Amazon ooit een rekruteringstool gebouwd om nieuwe ingenieurs aan te trekken. Wat bleek? Die tool had een grote voorkeur voor witte mannen. Het algoritme had namelijk geleerd uit de rekruteringsdata van de voorbije jaren en negeerde dus automatisch vrouwen en mensen met een andere kleur. Geen kwaadaardig algoritme dus, maar menselijke vooringenomenheid.”

Ben: “Ik zie zelf nog twee andere gevaren. We hebben nogal snel de neiging om machines te gaan ‘vermenselijken’ omdat ze een beetje op ons lijken. Mensen overschatten echter vaak de intelligentie van de huidige systemen.”

“Het tweede gevaar is dat mensen veel te zeker zijn van hun eigen objectieven. We moeten computers aanleren dat ze alles wat wij programmeren met een korreltje zout moeten nemen. We kunnen een computersysteem leren om een bepaalde taak uit te voeren, maar niet om aan te voelen waar de grens van die taak ligt.”


Beluister het integrale gesprek met Ben Schrauwen en Deevid De Meyer in onze podcastreeks ‘Knappe Koppen’

Next article